Werkplek
Vorige

1 van 636

Volgende
Volgend artikel:

Hoe maak jij je onvervangbaar in het AI-tijdperk?

Quiet quitting: is gewoon je werk doen goed genoeg?

Quiet Quitting
Wie alleen maar tijdens de betaalde werkuren werkt en uit principe geen overuren maakt, is tegenwoordig een trendsetter. Maar is quiet quitting – of gewoon je jobfunctie uitoefenen - wel verstandig?

Open ogen

De coronacrisis heeft bij heel wat mensen de ogen geopend. Werken we om te leven of leven we om te werken? In Amerika namen miljoenen mensen ontslag (The Great Resignation), verlieten de rat race en gingen op zoek naar een andere job met meer vrijheid, een hoger loon en een betere werk-privébalans. Zelfs in China kwam het werk bij steeds meer werknemers op de tweede plaats (the “lying flat” movement).

Bij ons liep het niet zo’n vaart, al overwegen heel wat jongere werknemers om hun professionele carrière een andere wending te geven. Dat blijkt alvast uit een analyse van HR-bedrijf Acerta.

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!

Verbreking contract onbepaalde duur <25-jarigen

  2019  2020  2021  2022 
Initiatief werkgever  24,6%  22,6%  17,9%  16,9% 
Initiatief werknemer  39,9%  41,3%  39,2%  46,7% 
Wederzijds akkoord  35,6%  36,1%  42,9%  36,5% 
         

“In 2020 en 2021 hielden we ons hart een beetje vast voor wat er zou gebeuren op de arbeidsmarkt”, vertelt Kathelijne Verboomen, arbeidsmarkt experte van Acerta Consult. “Die heeft toen onverhoopt goed standgehouden, voor een groot deel dankzij het systeem van tijdelijke werkloosheid.

Een grote Great Resignation na corona, zoals in de Verenigde Staten, is er bovendien bij ons nog niet gekomen. Maar bij de jongere werknemers op de arbeidsmarkt zien we momenteel wel een – zij het nog steeds beperkte – ontslaggolf. Het is niet onlogisch dat medewerkers van bepaalde bedrijven en sectoren andere oorden hebben opgezocht toen de impact van de pandemie duidelijk werd.”

“In onze jaarlijkse spiegelbevraging bij werknemers kwam al naar voren dat 33% van de werknemers een carrièreswitch overweegt”, gaat Kathelijne verder. “Zeker jonge mensen, die nog een hele loopbaan voor zich hebben, denken dubbel na over de job die ze nu doen. Vooral nu bedrijven in de krappe arbeidsmarkt smeken om personeel en jongeren dus snel elders aan de slag kunnen.”

Lees ook: Waarom zoveel werknemers in stilte hun ontslag geven

Onder de loep

De hoge werkdruk, ongewaardeerde overuren, onbetaalde bijkomende verantwoordelijkheden en de voortdurende online bereikbaarheid zorgen bij heel wat werknemers voor chronische stress en zelfs burn-outs op de werkvloer. Daarom is het niet onlogisch dat velen van hen de huidige, professionele gang van zaken eens onder de loep leggen en actie ondernemen door duidelijk grenzen te stellen én ze te bewaken.

In de praktijk: alleen werken tijdens de contractueel vastgelegde betaalde werkuren en focussen op de workload die uitsluitend hoort bij de jobfunctie.

Verstandig of niet?

Deze manier van werken betekent niet noodzakelijk dat je als werknemer niet ambitieus bent en er “de kantjes van afloopt”, het betekent alleen dat je je bewust bent van je plek op het werk en de plaats van het werk in je leven.

Toch let je maar beter op met quiet quitting op de werkvloer: door alleen maar het hoogstnoodzakelijke te doen kan er in sommige gevallen wat wrijving ontstaan met collega’s die wel nog all the way gaan en die jouw extra taken er gratis bij krijgen. Ook kan het lijken alsof je je niet meer verbonden voelt met je collega’s, je jobfunctie (waarvoor je uiteindelijk bent aangenomen) en het bedrijf: geen ideale situatie als je graag opslag wil krijgen of promotie wil maken.

Extra: Het ene ontslag is het andere niet (E-gids)

Conclusie

Wanneer de werklast je demotiveert en uitput, de jobinhoud je tegenstaat en de werk-privébalans niet in evenwicht is, praat je er best eens over met je leidinggevende. Misschien kan het werk wel anders georganiseerd worden of kan de jobfunctie wat aangepast worden? Geef duidelijk aan wat jouw visie is op het werk dat je uitoefent en bespreek hoe je dat op lange termijn ziet. Een verhelderend en open gesprek kan al veel verklaren.

Op een paar uitzonderingen na en al naargelang de functie heeft iedere werknemer recht op deconnectie: maak gebruik van dat recht, het kan je werk-privébalans en levensgeluk alleen maar ten goede komen. Blijkt dat er toch geen veranderingen mogelijk zijn, overweeg dan om effectief een andere job te zoeken en zo je arbeidsvreugde terug te vinden.

Go for happy! Ontdek duizenden jobs op Jobat.be en vind net die job die 100% bij je past!

(fd) - Bron: Acerta

7 oktober 2022
Anderen bekeken ook
Meest gelezen
  1. 1 Hoeveel blijft er van mijn brutoloon netto over?
  2. 6 De 10 beste complimentjes om je collega's te geven
  3. 2 Bereken je opzegtermijn
  4. 7 Thuiswerken op een productieve én gezonde manier
  5. 3 Online solliciteren: tips & tricks
  6. 8 Pensioen FAQ: alle antwoorden op jouw vragen
  7. 4 De arbeidsovereenkomst: hier moet je op letten voor je je handtekening zet
  8. 9 Klaar voor je eerste job!
  9. 5 Ouderschapsverlof: al jouw vragen beantwoord (FAQ)