Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 882

Volgende
Volgend artikel:

Werken als thuisverpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis: “Het voelt zo goed om iets te betekenen voor de patiënten”

5 signalen dat het hoog tijd is voor een carrièreswitch

Geen zin om te werken
Wat als... elke werkweek aanvoelt als een strijd? De zekerheid van een job en een inkomen op het einde van de maand is voor iedereen belangrijk. Maar wanneer is het écht tijd om te veranderen van werk?

Dat een job die je niet graag doet slecht is voor je mentale en fysieke gezondheid, dat weten we al wel langer dan vandaag. Je haalt geen voldoening meer uit je werk, waardoor je geen energie meer hebt. Ambitie is een lang vervlogen herinnering uit het verleden en de hoop op groeimogelijkheden is al jaren begraven. Maar wanneer is het tijd om te veranderen van job?

Af en toe eens een slechte ochtend hebben kan natuurlijk geen kwaad, dat overkomt iedereen. Wil dat dan meteen zeggen dat het tijd is voor een carrièreswitch? Neen, maar als de volgende vijf signalen je wel erg bekend in oren klinken, is het misschien toch eens tijd voor verandering.

1. Gezocht: zin om te werken

Je wordt wakker en je hebt éééécht geen zin om te gaan werken… Nee, nee… Niet zo een beetje, of af en toe eens, maar elke dag. Je wordt wakker en je moet jezelf bijna uit je bed slepen om toch maar te vertrekken. Telkens opnieuw stel je jezelf de vraag of je toch niet net verkouden genoeg bent om thuis te blijven.

“Af en toe minder of geen zin hebben om te gaan werken, gebeurt natuurlijk wel eens. Het was misschien een erg druk weekend of de kinderen hielden je de hele nacht op. Als je daarentegen van weekend tot weekend begint te leven, zit je niet meer zo goed… Nog zo’n indicator van het “geen zin”-syndroom is dat je tijdens de werkuren stiekem andere zaken begint te doen. Privémails beantwoorden, op Facebook zitten of online shoppen bijvoorbeeld”, vertelt loopbaancoach Annelies Quaegebeur.

2. Uitdaging? Wat is dat?

Als mens floreer je wanneer je kan groeien en ontwikkelen. Het houdt je alert en wakker en het zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft. “Als je daarentegen vast komt te zitten en in een routine vervalt, begin je je al snel te vervelen. Daardoor kost werken je erg veel energie. Het risico op een bore-out is dan ook reëel.”

“Een bore-out is zo ongeveer hetzelfde als een burn-out, maar met als verschil dat je bij een bore-uit te weinig uitdaging krijgt. Kan je huidige werkgever je niet verder helpen met nieuwe uitdagingen? Dan is het misschien tijd om op zoek te gaan naar iets nieuws”, weet Annelies Quaegebeur.

Doe de check: Heb jij last van een bore-out?

3. Je vindt niet meer leuk waar je inmiddels erg goed in bent

Niemand blijft zijn hele leven dezelfde ambities nastreven en interesses hebben. Dit is ook zo in je job. Je hebt vaardigheden ontwikkeld over zaken die je vroeger erg interessant vond. Daardoor kan het voorvallen dat je nu een beroep uitoefent dat je eigenlijk niet meer zo boeit, maar waar je wel erg goed in bent. Het is beter om dan op zoek te gaan naar een job die je wel leuk vindt. Je zal immers snel genoeg uitblinken in zaken waarin je geïnteresseerd bent.

4. Het klikt niet

Naast de inhoud van je job, is ook de omgeving erg belangrijk. “De bedrijfscultuur waarin je werkt, heeft een grote invloed op hoe graag en hoe goed je je functie uitoefent. Als je je steeds het vijfde wiel aan de wagen voelt, kan je daar erg ongelukkig van worden. Het klikt misschien niet met je baas, of je collega’s werken je op de zenuwen en hup, daar is de stress. Geloof ons: het is het niet waard. Je kan vast wel ergens anders een job vinden waar het wél klikt met het team en de bedrijfscultuur”, zegt Annelies Quaegebeur.

5. Dromen bleken bedrog

Weet je nog hoe je ooit bent beginnen werken? Je kon de wereld aan en in die job ging je echt wel knallen. Tegenwoordig ben je die denkwijze jammer genoeg kwijtgeraakt… Dit is het dan, je werkt alleen nog voor het geld, meer zit er niet in. Dat het wel zal beteren, dat zeg je al veel te lang. FOUT!

Een nieuwe job brengt nieuwe uitdagingen, nieuwe mensen en nieuwe ervaringen met zich mee. Toekomstplannen kunnen een mooie motivator zijn. Je moet je niet ongelukkig of gefrustreerd blijven voelen op je huidige werk, als je ook iets anders kunt gaan doen. Creëer opnieuw dromen en jaag je ambities na.

Go for happy! Start je zoektocht naar nieuw werkgeluk dankzij duizenden jobs op Jobat.be
Elke dag duizenden jobs op Jobat.be

(mr) 

Met dank aan loopbaancoach Annelies Quaegebeur voor de tips. Annelies Quaegebeur is oprichtster en bezielster van A-Lissome, een organisatie die gemotiveerde professionals begeleidt die op een of andere manier worstelen met hun (loop)baan. Twijfel je of je in de juiste job zit en wil je graag wat duidelijkheid? Doe dan hier de loopbaantest.

6 september 2021
Anderen bekeken ook