Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 890

Volgende
Volgend artikel:

Wees geen olifant, design je eigen job

Carrièreswitch: van directrice in rusthuis tot manager in IT

Sofie Corne
“Mijn eerste vergadering met IT’ers duurde twee uur en daar had ik tien minuten van begrepen.” (Sofie Corne, eerst directrice in rusthuis, nu manager in IT)
Bill Gates en Mark Zuckerberg konden zonder scholing in informatica aan de slag. De IT-sector lijkt vrij toegankelijk voor mensen zonder diploma of met andere werkervaring. Sofie Corne is hier een goed voorbeeld van: ooit directrice in een rusthuis, vandaag manager in IT. “Eerst zat ik tussen de dames, nu heb ik een team van vooral jonge mannen.”

Sofie Corne, afkomstig uit Izegem, was meer dan tien jaar actief als directrice in twee verschillende woonzorgcentra. “Aangezien mijn taak om een nieuwbouwproject te begeleiden bij het laatste woonzorgcentrum volbracht was, wilde ik graag nieuwe horizonten verkennen in de ondernemerswereld”, vertelt ze. En zo kwam Sofie terecht bij selectie- en uitzendbedrijf Accent, met hoofdzetel in Roeselare.

Allemaal jonge mannen

Daar staat ze vandaag als program manager in voor de administratieve en payrollsoftware van deze groep. Ook al waren er – onder meer vanuit personeelsbeleid – wel raakpunten met haar vorige job, het bleef toch een behoorlijke switch. Vandaag heeft Sofie twee teams van in totaal zowat achttien collega’s onder haar hoede. “Waren het in het begin van mijn carrière bijna allemaal dames, dan is het nu een team van vooral jonge mannen”, zegt ze lachend.

In haar huidige job bij Accent vormt Sofie de vertaalslag tussen wat de business verlangt en wat een IT-afdeling aflevert. “Ik breng ook wel de vrouwelijke kant in IT binnen, denk ik. Ik kijk binnen de teams of mensen hun projecten graag doen en of iedereen zich goed in zijn vel voelt. Dat is belangrijk”, vertelt ze. Zelf staat ze vaak ook mee in voor de aanwerving van bijvoorbeeld IT-projectmanagers. Allemaal best opvallend voor iemand die oorspronkelijk sociale en culturele agogiek studeerde, ook al volgde ze nadien toch nog opleidingen in onder meer personeelsbeleid en management.

Voor Dummies

Op zich is Sofie geen uitzondering. In vergelijking met andere sectoren is de drempel in de IT-sector vaak eerder laag. Vergelijk het met een ingenieursfunctie: daar is het haast onmogelijk om ingenieur te worden zonder een klassiek ingenieursdiploma. “Uiteraard zijn er daar wel bepaalde technische of aanvullende cursussen, maar die zijn eerder aanvullend of richtinggevend aan je hoofdopleiding van ingenieur”, constateert Geert Vaerenberg, director bij Experis Belux, dat IT’ers uitzendt naar bedrijven.

Heel anders is het bij informatica. Denk aan softwareontwikkeling of aan schoolverlaters Bill Gates van Microsoft en Mark Zuckerberg van Facebook. In informatica kun je je, mits enige zelfstudie, een VDAB-opleiding of avondschool, nog inwerken om in aanraking te komen met de job en daarna door te groeien. Bij Zuckerberg sloeg de vonk bijvoorbeeld over nadat hij een Voor Dummies-boek over programmeren had doorgenomen.

Niet op grote schaal

Toch is het allemaal niet zo evident. “Het is inderdaad zo dat bepaalde skills gemakkelijker te leren zijn dan andere”, merkt Geert Vaerenberg van Experis op. Bepaalde programmeertalen in IT zijn bijvoorbeeld toegankelijker dan andere. Al kun er je er meestal eerder mee aan de slag als je op een of andere manier ingewerkt bent. “Zo zie je bijvoorbeeld dat bedrijven voor junior profielen toch graag ook wat eerste ervaring zien, hoe beperkt ook”, stelt hij.

IT is bovenal een vlag die vele ladingen dekt. Er zijn erg technische functies, andere hebben meer een managementinvulling. “Het is dus zeker niet zo eenduidig als de pure complexiteit van de technische materie zou doen uitschijnen”, zegt Vaerenberg. “Projectmanagement als vervolmaking van iemand met sectorkennis is een ander verhaal dan iemand na een cursus projectmanagement ergens proberen aan een baan te helpen in een nieuwe sector”, vindt hij.

Volgens hem is het altijd een dubbel verhaal van opleiding en ervaring. “In sommige rollen of omgevingen kan je iemand makkelijker even ervaring laten opdoen dan in andere. Dat moet je geval per geval, omgeving per omgeving en persoon per persoon bekijken”, vindt hij. Maar evident is het niet. “Ik zie in de praktijk dat zulke initiatieven rond op- of herscholing erg waardevol zijn, maar vaak moeite hebben om echt op grote schaal te gebeuren.”

Niks van begrepen

Op technisch vlak, en ook inzake terminologie gangbaar in de IT-wereld, was de job van program manager voor Sofie Corne een behoorlijke aanpassing. “De eerste vergadering die ik hier bij Accent had met de IT’ers duurde twee uur en daar had ik tien minuten van begrepen. Maar ik heb me ingewerkt. Ik wil die technische aspecten voldoende onder de knie hebben.”

Toch kwam die vorige job als directrice in het rusthuis haar nog van pas, maar dan voor helemaal andere zaken. “Ik heb toen bijvoorbeeld de lichaamstaal en de echte drijfveren van mensen beter leren inschatten. Dat is de ruggensteun die ik eraan overgehouden heb.”

(wv) 

14 september 2018
Anderen bekeken ook