Collega's
Vorige

1 van 453

Volgende

De top 6 jobs met het minst aantal vrouwen

De tijd waarin de vrouw thuisbleef om voor de kinderen te zorgen en het huishouden te doen, is al lang voorbij. Gelukkig maar. Steeds meer vrouwen bekleden hoge functies, al zijn er nog altijd jobs die vooral voor mannen lijken weggelegd.
#

1. Bob de bouwer

Ken je de kinderserie ‘Bob de bouwer’? Niet voor niets dat het hoofdpersonage een jongen is. Op de bouwwerven krioelt het van de mannen. Maar liefst 98,62% van de bouwvakkers is mannelijk. Al is het aandeel vrouwelijke bouwvakkers de voorbije jaren een beetje toegenomen.

2. Stoere truckers

Je ziet ze overal: mannen die met een grote vrachtwagen het land doorkruisen. Mannen, dat klopt, want slechts 1,9% van de vrachtwagenchauffeurs is een vrouw. Opmerkelijk, aangezien vrouwen enkele goede eigenschappen bezitten die van hen erg bekwame chauffeurs maken. Zo zouden ze minder met hun smartphone bezig zijn én minder vaak roken. Eigenschappen die enorm gewaardeerd zijn binnen de sector.

3. Thuishaven

Zware containers verplaatsen op de Antwerpse dokken? Dat is typisch mannenwerk. Dat blijkt uit de cijfers van vorig jaar. Amper 4% van de havenarbeiders is een vrouw.

4. Computerwereld

Programma’s, games, websites of apps ontwikkelen? Ook dat is en blijft typisch mannelijk. Amper 10,6% van de softwaredevelopers is een vrouw. Jammer, want de jobs liggen voor het rapen. Zo’n 9.000 vacatures staan nog altijd open en die lijken maar niet ingevuld te raken door de mannelijke ICT’ers.

5. Ingenieursbastion

Ook vrouwelijke ingenieurs moeten met een klein aantal opboksen tegen de grote groep mannelijke ingenieurs. Slechts 15,8% van de burgerlijke ingenieurs zijn vrouwen. Bij de industrieel en productie-ingenieurs zakt het percentage tot 13,5% en bij de ingenieurs mechanica zelfs onder 1%. En dat terwijl er maar liefst 5.000 ingenieurs te kort zijn.

6. Jasje en dasje

Geen wonder dat de topambtenarenwereld geassocieerd wordt met mannen in kostuum. Slechts 22,7% van de vrouwen bekleedt een topfunctie bij de Vlaamse Overheid en dat aantal daalt zienderogen. Als je kijkt naar het aantal vrouwen binnen het topkader van de Vlaamse Overheid, met een streefdoel van 40% vrouwen in 2020, is het zelfs teleurstellend.

(dt/em) - Bronnen: Acerta, Port of Antwerp, FOD Economie, Middenstand en Energie, Agoria, Vias Institute en Vlaamse Overheid 

16 januari 2018
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook