Jobs met toekomst
Vorige

1 van 168

Volgende
Volgend artikel:

Neemt AI binnenkort het magazijn over?

Wat zijn precies dé jobs van de toekomst?

de toekomst
Regelmatig luidt de alarmbel: de automatisering zal heel wat jobs doen verdwijnen. Gelukkig is dit slechts een eenzijdige kijk op de zaak, de technologie die bij deze automatisering hoort, zal een heleboel nieuwe kansen met zich meebrengen.

Zowel in de productie- als in de dienstensector zien we dat computers en machines een groot deel van het takenpakket overnemen. Computers worden alsmaar slimmer, met een verlies van jobs als resultaat in verschillende bedrijven. Wanneer we kijken naar de andere kant van deze evolutie, zien we dat niet alleen machines slimmer worden, maar dat ook processen en de maatschappij complexer worden. En het is net deze complexiteit die voor nieuwe jobs kan zorgen...

Buitenaardse functietitels?

Nieuwe activiteiten zorgen voor nieuwe namen. Zo heb je vast nog nooit gehoord van een “augmented reality software engineer”. Een functie die ondertussen in verschillende bedrijven zijn opmars kent. Een mooi voorbeeld van een bedrijf dat gebruikmaakt van de AR software engineer is Ikea. Zij ontwikkelden in hun app een functie waarin je, via de camera van je smartphone, kan zien hoe een meubel in een bepaalde ruimte zou staan. De app maakt dan een simulatie op ware grootte, waardoor je beter kan inschatten hoe het voorwerp erin zou passen.

Nog zo’n nieuwkomer is een “persoonlijke digitale curator”. Met alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van computer hardware, apps of andere software, raak je soms wel eens de weg kwijt. De persoonlijke digitale curator stelt dan op jouw maat een plan op waarin je kan terugvinden wat jij precies nodig hebt om je bedrijfsvoering in goede banen te leiden.

Bestaande jobs groeien ook

Zo bleek uit een onderzoek van informatica-bedrijf Cognizant dat adviseurs voor persoonlijke verzorging nog steeds een mooie toekomst voor de boeg hebben. Er werd namelijk een groei geconstateerd van 295 procent. Ook in de medische sector kennen enkele jobs een aanzienlijk groeipercentage, neem bijvoorbeeld de genetisch consulenten. De laatste jaren wordt er meer en meer aandacht besteed aan het opsporen van erfelijke aandoeningen. Steeds vaker maken bijvoorbeeld kankerpatiënten zich zorgen of ze dit al dan niet doorgeven aan hun kinderen. Door dit zo snel mogelijk op te sporen, bestaat de hoop op preventieve handelingen.

de toekomst

De groei beperkt zich echter niet alleen tot verzorging en geneeskunde, ook in creatievere jobs is nog steeds een groei merkbaar. Modeontwerpers krijgen steeds meer werk. Een mondige generatie en veel meningen die snel viraal gaan op het internet, betekent nood aan nieuwe, moderne en bovenal gewaardeerde kleding.

Een pluim voor het internet

Hoewel het internet niet altijd een zegen is, mogen we wel stellen dat het ons op veel manieren verder helpt. Zo werd communicatie sneller en gemakkelijker. Door de wereldwijde verbondenheid vervagen de grenzen van tijd en afstand. Dit heeft onder andere gevolgen voor logistiek en transport. Ben jij een logistiek- of transportspecialist? Dan zit je vast en zeker niet lang zonder werk. E-commerce brengt een heleboel logistieke vraagstukken met zich mee, die jij misschien wel kan oplossen.

Om af te sluiten, kwamen we ook nog deze leuke, maar minder voor de hand liggende jobs tegen.

1. De privacy consulent

Wat met al die nieuwe privacy regels? Wat moet je bedrijf doen om in orde te zijn (en te blijven) voor de GDPR? De privacy consulent regelt voor jou alle processen van gegevensbescherming en risicobeheer.

2. De skypetrainer

Niet meer gebonden door locatie en de daarbij horende kosten of tijdsverlies door de verplaatsingen, het kan allemaal dankzij videoconferenties. Heb jij een uitmuntende kennis over hoe werknemers bijvoorbeeld klantgerichter en communicatiever kunnen worden? Dan is dit misschien wel iets voor jou.

3. Meme manager

Sociale media hebben ook nood aan managers. Een echte meme-specialist mag daarbij niet ontbreken. De meme manager zorgt ervoor dat de juiste grapjes, bij de juiste afbeelding worden geplaatst, om ze daarna op het juiste moment de wereld in te sturen. Jong en zin in een vermakelijke job? Dan is dit is de oplossing!

Voor ieder wat wils in de toekomstige jobmarkt dus. Van exotische namen, tot oude bekenden en nieuwkomers waar niemand zich aan verwacht. De ontwikkelingen staan niet stil en misschien is er morgen alweer wat nieuws. Zolang je ondertussen niet vergeet wat jij graag doet, zal er altijd wel een job zijn die bij je past.

(mr) 

18 juli 2016
Anderen bekeken ook