Ontslag nemen
Vorige

1 van 97

Volgende

Ontevreden in je werk? Ontslag is niet altijd het antwoord

Geen fijne collega’s? Een heleboel taken die je alleen maar energie kosten? Een baas die je het leven zuur maakt? Genoeg redenen om er de brui aan te geven. Herkenbaar? Ontslag lijkt de beste oplossing, maar is dat absoluut niet. En dit is waarom.

Iedereen vraagt zich vroeg of laat weleens af of het niet beter is om gewoon ontslag te nemen. De redenen zijn legio: te veel sleur, te weinig voldoening, geen motivatie, een irritante baas, geen leuke collega’s, een grotere en duurdere wagen op een ander, ...

Je ontslag geven lijkt dan de meest logische keuze, en het is ongetwijfeld de meest radicale manier om een nieuwe start te maken. Maar twijfel je bij je beslissing? Dan kun je vast en zeker genoeg redenen bedenken om toch te blijven en je carrière een boost te geven. Je job herstellen, noemt Wim Thielemans het in zijn boek Jobrepair.

Burn-outs en hoge eisen

Het boek is de ideale handleiding om aan je job en je ontevreden gevoel te sleutelen. En dat is vandaag de dag wel nodig, want er is duidelijk iets mis op het werkveld. Daar zijn de vele mensen die kampen met een burn-out het perfecte bewijs van. Net als de bedrijven die hopeloos op zoek zijn naar werknemers met heel specifieke competenties.

Of het een typisch probleem is van de 21ste eeuw? Niet per se. Het is gewoon zichtbaarder dan ooit. De reden? Mensen zijn mondiger en veeleisender, en staan dus ook meer stil bij hun job. Bovendien worden de repetitieve en inhoudsloze taken tegenwoordig door robots of artificiële intelligentie uitgevoerd, wat ons doet afvragen welke jobs wél nog voor mensen zijn weggelegd.

Onbeantwoorde vragen

De werkende mens stelt zich dus steeds vaker vragen bij de wereld én zijn job. Tegelijk zijn heel wat mensen ervan overtuigd dat alles beter wordt als je van job verandert. Geen wonder dat ontslag nemen de enige juiste keuze lijkt. En toch veranderen heel wat werknemers die niet helemaal gelukkig zijn in hun job, net niet van werkgever.

Wie een onbehaaglijk gevoel heeft bij zijn job, zit vaak met een pak vragen. En dan is het een kwestie van antwoorden zoeken. Helaas worden die vaak gezocht in ongezonde dingen. Denk maar aan alcohol, series bingewatchen, extreem veel sporten … Dat is overbodig, want het antwoord op je vragen, vind je door simpelweg stil te staan bij je job.

Knopen doorhakken

Hoe je dat doet? Door in eerste instantie jezelf de juiste vragen te stellen. Wat heb je allemaal al bereikt, en wat heb je daaruit geleerd? Waar zie je jezelf over tien jaar? Wat vind je leuk aan je job en wat maakt je gelukkig? Welke taken kosten je alleen maar energie, en welke geven je juist energie?

En wees vooral eerlijk. Heel veel mensen beseffen nadien dat een taak die ze écht niet graag doen, maar een klein deel van het hele takenpakket uitmaakt. Maar juist omdat het niet leuk is, lijkt het alsof het gigantisch veel tijd opslorpt terwijl dat helemaal niet zo is. Zo’n taak mag dan ook geen reden zijn om ontslag te nemen. Pas als je écht weet wat je in het leven zoekt, en dan vooral op professioneel vlak, kun je de knoop doorhakken.

(dt)

22 april 2020

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook