Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1031

Volgende

Belg minder tevreden over loon en werkgeluk

Belg minder tevreden over loon en werkgeluk
Belgen blijken minder tevreden over hun loon en werkgeluk. Dat blijkt uit het recente Salariskompas van Jobat, een onderzoek bij 114.000 werkende Belgen.

Eén derde (33 procent) geeft in het Salariskompas aan erg tevreden te zijn met zijn of haar loonpakket (= werknemers die een score van 8, 9 of 10 geven met betrekking tot hun loonpakket). Dat is minder dan de 36 procent van vorige keer.

De daling is universeel en zichtbaar vanuit alle invalshoeken van geslacht en diploma tot functiecategorie en sector. Hier speelt de coronapandemie een rol: vaak moet binnen een organisatie iedereen de nodige flexibiliteit aan de dag leggen, maar staat daar niet (altijd) iets tegenover.

Lees ook: Alles wat je moet weten over je loonpakket

Werkgeluk

39 procent geeft een score van 8, 9 of 10 op hun geluksgevoel in het professionele leven. Dat is ietsje lager dan vorig jaar (toen 41 procent). Als we inzoomen blijkt de grootste daling zich te situeren bij twee sectoren: logistiek, aankoop, distributie & transport (min 5 procentpunt) enerzijds en anderzijds onderwijs (dat 4 procentpunt moet inboeten).

Logistiek en onderwijs zijn dan ook twee categorieën waarvan de werking vaak ingrijpend werd aangepast door de pandemie.

Werkgeluk: wat kan je er zelf voor doen?

Vakantie

Gemiddeld kunnen Belgische werknemers rekenen op 27 vakantiedagen, zo blijkt tenslotte uit het Jobat Salariskompas.

Toch zijn er grote verschillen tussen sectoren en functies. Bij mensen in overheidsdiensten blijft het aantal vakantiedagen het grootst. In kleine bedrijven (1 tot 9 werknemers) kan je op gemiddeld 23 vakantiedagen rekenen, bij grote (1000 medewerkers of meer) zijn dat er gemiddeld 31, iets wat toch altijd wel een rol speelt bij het werkgeluk van werknemers.

Extra: Op hoeveel vakantiedagen heb ik recht?

 Sector/functie  Dagen vakantie (gemiddeld)
 1.  Onderwijs   46 dagen
 2.  Overheid
 33 dagen
 3.  Wetenschappelijk onderzoek   30 dagen
 4.  R&D   29 dagen
 5.  Ingenieurs  29 dagen
 6.  Management & directie  29 dagen
 7.  HR & personeelsbeheer  28 dagen
 8.  ICT  28 dagen
 9.  Maatschappelijke dienstverlening  28 dagen 
 10.  Financiën & boekhouding  28 dagen
Ontdek: Welke factoren bepalen je loon?

(William Visterin) - Bron: Jobat Salarisrapport 2022

28 april 2022
Anderen bekeken ook