Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1033

Volgende
Volgend artikel:

Hoe 4 generaties met goesting laten samenwerken?

WEBINAR | Werkgeluk: wat kan je er zelf voor doen?

Webinar 'Werkgeluk' van Dajo De Prins
Wie gelukkig is op het werk, is dat dikwijls ook ver daarbuiten. Geluksexpert en schrijver van het boek ‘Werkgeluk: de fabels, de feiten en de oplossingen’ Dajo De Prins verklapt al zijn tips om (terug) tevreden te zijn met je job.

Waarom is werkgeluk zo belangrijk?

In een mensenleven spendeer je zo’n 75 000 uren aan het werk. En dat zijn dan nog de beste uren van de dag. Het zal je dus niet verbazen dat werkgeluk een grote invloed heeft op je levensgeluk. Wie tevreden is op het werk, heeft ’s avonds nog pakken energie over om naar de fitness of de cinema te gaan. Ben je niet echt gelukkig met je job? Dan is een lekker flesje wijn ontkurken om te Netflixen dikwijls het enige waar je nog de energie voor vindt.

Levensgeluk is het belangrijkste dat er is. Meer en meer mensen zijn ervan overtuigd dat werkgeluk hierin een essentiële rol speelt. Maar ook werkgevers zetten ‘werkgeluk’ steeds vaker en hoger op de agenda, omdat gelukkige werknemers van onschatbare waarde zijn voor het bedrijf. Logisch, want...

 • gelukkige bedrijven trekken gelukkige mensen aan.
 • gelukkige werknemers blijven doorgaans langer ‘plakken’ en zijn loyaler.
 • de productiviteit van gelukkige mensen ligt een stuk hoger.
 • geluk triggert de creativiteit.
 • gelukkige werknemers werken goed samen.
 • werkgeluk stimuleert veerkracht. Een gelukkige werknemer kan een tegenslag veel beter opvangen dan iemand die ongelukkig is.
 • de beurswaarde van een gelukkig bedrijf ligt gemiddeld twee procent hoger dan bij bedrijven die van werkgeluk geen prioriteit maken.

Wat is werkgeluk?

Maar wat is werkgeluk nu precies? Wel ... het is een duurzame positieve innerlijke toestand (en dus geen kortstondig gevoel of een leuk momentje aan de koffieautomaat) dat bestaat uit vier dimensies:

 1. werktevredenheid
 2. werkplezier
 3. engagement
 4. zinvolheid

Hoe gelukkig zijn we op het werk?

Ben je benieuwd of je wel echt gelukkig bent op het werk? Doe dan de quiz in het webinar!

Check ook: Hoe zit het met jouw werkgeluk?

Hoe kun je weer gelukkig worden in je job?

 1. Voel je zeker niet schuldig als je nog maar weinig werkgeluk hebt. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid.
 2. Stel je verwachtingen bij zodat je niet teleurgesteld raakt.
 3. Weet waar geluk van afhangt. Je levenskeuzes hebben een grote invloed op je geluk, en in mindere mate gedragingen en gebeurtenissen.
 4. Ken jezelf en je situatie.
 5. Schaaf je job wat bij zodat hij beter bij je past of in het ergste geval: kies een andere job die je echt op het lijf geschreven is.
 6. Vraag aan je baas om te werken aan de vier dimensies van werkgeluk. Denk maar aan een tevredenheids- of engagementsbeleid.
Lees ook: Werkgeluk begint bij de werkgever

(dt/em)

17 januari 2022
Anderen bekeken ook