Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1077

Volgende
Volgend artikel:

5 vs. 4 dagen werken: de meeste Belgen verkiezen het eerste

Hoe gelukkig ben jij in je job? De 4 dimensies van werkgeluk

gelukkig op hun werk
“De meesten vinden hun baan nuttig, maar weinigen vinden hem ook echt zinvol.” (Dajo De Prins, coach & auteur)
De meeste uren van ons leven brengen we door op ons werk. Dan kan je je daar maar beter goed bij voelen. “Ruim één werknemer op vijf in ons land is actief ongeëngageerd ten aanzien van zijn werk. Een opvallend hoog cijfer. Eigenlijk betekent het dat ze walgen van hun werk.”

Voor je werkgeluk moet je meerdere hordes nemen, lezen we in het 'Werkgeluk' van Dajo De Prins. Eigenlijk vormt het de optelsom van deze vier dimensies.

1. Tevredenheid: priester

In ons land is zowat negen op tien werkenden tevreden over zijn of haar werk. “Al is ‘tevreden zijn over’ niet zo’n heel veeleisende standaard. Wie tevreden is, vindt het goed genoeg. Het is een noodzakelijke, maar geen voldoende voorwaarde voor werkgeluk. In feite het minimum”, stelt Dajo De Prins.

Werktevredenheid hangt af van je verwachtingen, maar ook van de kenmerken van je baan waarbij loon, worklife balance, veiligheid en gezondheid op het werk én de relatie met baas en collega’s de belangrijkste zijn. Ook het feit of je werk interessant is, speelt een rol.

Uit divers onderzoek blijkt dat geestelijken vaak erg hoog scoren in werktevredenheid. Ook leraren, psychologen, kantoorchefs en ingenieurs blijken gemiddeld uitzonderlijk tevreden.

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!

2. Plezier: bloemist

Werkplezier gaat over hoe jij je voelt op het werk. Wie tijdens het werk veel meer positieve dan negatieve gevoelens ervaart, zal hier hoog scoren. In deze categorie is het minder goed gesteld. “Tevreden zijn over je werk betekent dus niet dat het je ook genot verschaft”, oppert De Prins.

Bij een Brits onderzoek moesten smartphonegebruikers aanduiden welke 40 activiteiten zij uitvoerden, en hoe goed of slecht zij zich daarbij voelden. Werk eindigde hier op een bedroevende voorlaatste plaats vóór 'ziek in bed liggen'. “De tijd die we op het werk doorbrengen met leidinggevenden en collega’s lijkt hierbij het zwaarst beladen met negatieve gevoelens”, stelt hij vast. Oh ja: ‘de liefde bedrijven’ eindigde in die lijst op één, gevolgd door concert, dans, theater, museum, bib en sport.

Welke banen doen het goed qua werkplezier? De bloemist en de tuinman maar ook schoonheidsspecialisten, loodgieters en marketing- en pr-medewerkers.

Blijven of veranderen? 5 bouwstenen voor je ideale job
Dajo over werkgeluk

3. Engagement: zelfstandige

Vinden mensen hun werk zo meeslepend dat zij zich volop betrokken voelen, en dus actief engageren? Dat blijkt in ons land bij 12 procent het geval. 66 procent vertoont geen engagement en 22 procent is actief ongeëngageerd ten aanzien van zijn werk.

“Eigenlijk betekent dat zoveel als dat ze walgen van hun werk. In België ligt het aandeel van de actief ongeëngageerden een stuk hoger dan in Nederland”, stelt De Prins vast. Beroepen met gemiddeld een hoog gehalte aan actief engagement zijn zelfstandige ondernemers. Ook directieleden, managers en overheidsfunctionarissen scoren hoog.

Extra: 7 op de 10 starters is gelukkiger als zelfstandige

4. Betekenis: brandweerman

Bij deze laatste horde naar werkgeluk gaat het erom hoe zinvol we ons werk vinden. Voel je aan dat het bijdraagt tot de samenleving? “De meesten vinden hun baan nuttig, maar slechts 5 procent vindt hem ook echt zinvol.” Scoren goed hier als zinvol beroep: brandweermannen en -vrouwen, medewerkers sociale dienst, bibliothecarissen, verloskundigen en politieagenten.

Lees ook: Waarvan heb jij spijt als je sterft?

(William Visterin) - Werkgeluk, fabels, feiten en oplossingen, Dajo De Prins, Uitgeverij Manteau, 2021, 382 pagina’s, ISBN: 9789022337400

17 september 2021
Anderen bekeken ook