Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 775

Volgende

Blijven of veranderen? 5 bouwstenen voor je ideale job

Bouwstenen ideale job

“De meeste mensen willen vanuit hun job het verschil kunnen maken.” (Catherine Campo, Better Minds at Work)


Het leven is te kort om je druk te maken. Of om slechte wijn te drinken, zoals het in de volksmond klinkt. Maar het leven is zeker ook te kort om vast te houden aan een job die je niet gelukkig maakt. Om de job te ontdekken die jou helemaal ligt, staan deze bouwstenen centraal.

1. Talenten en energiegevers

Ieder mens heeft talenten of sterktes. Maar velen hebben het moeilijk om die te herkennen. Inzicht in jouw talenten zorgt ervoor dat je gericht op zoek kan gaan naar jobs waar je ze kan inzetten. Belangrijk is dat je niet alleen zoekt naar waar je goed in bent, maar zeker ook naar wat je graag doet, benadrukt Catherine Campo, loopbaancoach bij Better Minds at Work.

“Net die combinatie is essentieel. Vaak zie ik mensen die in hun job bezig zijn met dingen die ze goed kunnen, maar hen helemaal geen energie meer geven. Hun interesses zijn veranderd, of ze zijn in een job terecht gekomen die de logische volgende stap leek in hun carrière. Maar daarom doen ze die job nog niet graag. Goed kunnen, is niet altijd gelijk aan graag doen.”

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!

2. Zingeving

Dit is de waarom-vraag: waarom doe je wat je doet? Wat drijft jou? Of chiquer: wat is jouw ‘intrinsieke’ motivatie? “Loon of extralegale voordelen – extrinsieke motivatie - zijn uiteraard belangrijk, maar de meeste mensen willen vooral voldoening halen uit wat ze doen”, geeft Catherine Campo aan als voorbeeld. “Motivatie moet dus zeker ook vanuit jezelf komen. Ik merk dat veel mensen vanuit hun job een ’verschil’ willen maken.”

In het verlengde hiervan kom je tot je persoonlijke missie: wat geeft je job zin? “Veel mensen zitten in een rat race. De dagen vliegen voorbij, zonder dat ze goed en wel beseffen waar ze mee bezig zijn. Dan helpt het om af en toe eens stil te staan en je af te vragen waarom je je job doet, en of je ermee die bijdrage levert die jij betekenisvol vindt.”

3. Waarden

Belangrijk is dat de waarden, die jij vooropstelt, terug te vinden zijn bij de organisatie waar je aan de slag wil gaan. “Als je echt gelukkig wil zijn in je job moet je bovenal ook je authentieke zelf kunnen zijn. Hoe dichter de missie en waarden van je werkgever aanleunen bij jouw persoonlijkheid, waarden en identiteit, hoe beter de match. Dan pas voel je je echt verbonden aan een organisatie.”

Lees ook... 5 vragen over de cultural fit met jouw werkgever

4. Groei

Minstens zo belangrijk, is een job waarin je kan groeien. “Dat geeft een ongelooflijke boost aan ons werkplezier. Als het voorbije jaar ons één ding heeft geleerd is het dat we veel wendbaarder zijn dan we soms wel denken. Geen beter moment dus om verder te werken aan je persoonlijke groei. Stel jezelf de vraag: wat zijn de zaken die je heel graag doet, interesse voor hebt en je verder in wil bekwamen.”

Ontdek: 4 stappen om jezelf te ontplooien

5. Actie

Je kan alle bouwstenen ter beschikking hebben, daarmee heb je nog geen huis gebouwd. Actie is dus cruciaal, en die kan in functie van jouw job divers zijn. Enerzijds kan je je bestaande job meer naar je hand zetten; jobcrafting in het jargon.

“Je job is geen blok gewapend beton maar bestaat uit een verzameling van taken en rollen. Heel vaak is het niet de volledige job die je niet meer past, maar bepaalde stukjes. Als je dat als uitgangspunt neemt, dan zie je plots heel wat mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld in gesprek gaan met je werkgever om wat aanpassingen te doen aan je takenpakket of de mensen met wie je werkt.”

Anderzijds kan je natuurlijk altijd op zoek gaan naar een andere job. “En dan kan je aan de slag met al deze bouwstenen: wat doe je graag en waarom? Wat vind je waardevol en belangrijk in een job? Allemaal elementen die je ook kan meenemen om jezelf efficiënt in de ‘jobmarkt’ te zetten. En te verwoorden tijdens je sollicitatie voor die nieuwe job. Zo trek je meteen ook die jobs aan die echt bij je passen.”

Extra: Zo vind je de job die echt bij je past
Go for happy Start de zoektocht naar een job die bij jou past!

(William Visterin)

28 april 2021
Anderen bekeken ook