Wettelijk pensioen
Vorige

1 van 40

Volgende

Hoeveel pensioen zal ik krijgen?

Hoeveel pensioen krijg jij?
Het maandelijkse bedrag van je wettelijke pensioen wordt bepaald door het loon dat je tijdens je loopbaan ontvangen hebt én het aantal jaren dat je gewerkt hebt.

Over het algemeen geldt: hoe langer je loopbaan en hoe hoger het loon tijdens je loopbaan, hoe hoger je pensioen.

Bereken hoeveel jouw gespaarde pensioenkapitaal je gaat opleveren

Sowieso zijn de Belgische pensioenen niet gelijk verdeeld. Vrouwen hebben bijvoorbeeld duidelijk lagere pensioenen dan mannen, als gevolg van de nog steeds heersende loonkloof, maar ook omdat vrouwen er veel vaker dan mannen voor kiezen om deeltijds te werken en gebruik maken van tijdskrediet of thematische verloven die raken aan hun pensioen.

Daarnaast heb je natuurlijk ook grote verschillen tussen vastbenoemde ambtenaren - de zogenoemde "statutairen" - enerzijds, werknemers en zelfstandigen anderzijds. Die eersten kunnen rekenen op een gemiddeld pensioen van 2.731 euro per maand, terwijl werknemers tevreden moeten zijn met een gemiddeld pensioen van 1.161 euro per maand en zelfstandigen met nog een pak minder.

Aanvullend pensioen noodzakelijk

Het minimumpensioen voor werknemers en zelfstandigen is vastgelegd (sinds 1 januari 2021) op 1.325,92 euro/maand (1.656,88 euro/maand voor een gezinspensioen), voor ambtenaren op 1.417,05 euro/maand (1.771,27 euro voor een gehuwde ambtenaar).

Maar niet iedereen komt in aanmerking voor dat minimumpensioen. Kan je geen loopbaan van 30 jaar (als werknemer of zelfstandige) of 20 jaar (als ambtenaar) voorleggen, dan wordt je minimumpensioen berekend op het aantal jaar dat je daadwerkelijk aan de slag was. Aanvullend pensioensparen (individueel of via je werkgever) is dus zeker niet overbodig.

Lees ook: De 7 beste tips om te sparen voor je pensioen

(kv)

18 januari 2021
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook