Individueel pensioensparen
Vorige

1 van 21

Volgende
Volgend artikel:

Vroegtijdig met pensioen: hoe doe je dat?

De 7 beste tips om te sparen voor je pensioen

blue chairs
Sparen voor je pensioen? Sommigen zijn al lang blij dat ze op het einde van de maand nog net genoeg overhouden om de huishuur of hypotheek te betalen. Maar maak je geen zorgen, want sparen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.

1. Vroege vogels

En dan hebben we het niet over de mensen die vroeg uit bed stappen, maar over de mensen die vroeg beginnen met sparen. Hoe sneller je start, hoe meer je overhoudt op het einde van de rit. Logisch. Maar het is natuurlijk nooit te laat om een mooi spaarpotje op te bouwen. Dus zelfs al ben je wat ouder en heb je nog niets aan de kant staan... sparen is de boodschap.

Extra: 5 tips om te kunnen sparen én genieten

2. De 50/30/20-regel

Het principe is simpel: de helft van je inkomen kan naar de belangrijkste uitgaven gaan. Denk maar aan eten, transport en je woning. Dertig procent van je loon mag je besteden aan cadeautjes, een abonnement in de fitnessschool, uitstapjes met het gezin, etentjes op restaurant… En het resterende bedrag kun je dan gebruiken om je pensioenpotje wat te spijzen.

3. De rekensom

Het leven kan soms rare wendingen nemen. Wees dus voorbereid op het ergste en zoek uit hoeveel je precies nodig hebt om later te kunnen genieten van je pensioen. Zo kom je zeker niet voor verrassingen te staan.

4. VAPW? Doen!

Soms kun je ook pensioensparen via je baas. In ons land noemt dat principe het ‘Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers’, of kortweg VAPW. Heb je die kans? Gewoon doen! Je geeft elke maand een klein bedrag van je loon af, maar op het einde van je loopbaan levert het je heel wat op. Voor zelfstandigen is er een alternatief: het VAPZ of het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen.

Check: Hoeveel betaalt je baas voor jouw pensioen?

5. Meerdere spaarpotjes

Heb je een pensioenplan op het werk? Dan ben je niet verplicht om het op te geven als je van job verandert. Sterker nog: je kunt zelfs andere opties bekijken en een nieuw fonds opstarten, waardoor je niet één maar twee keer spaart.

6. Onroerend goed

De vastgoedmarkt wordt duurder, perfect dus om je geld veilig te stellen voor later. Een keer je op pensioen bent, kun je alles verkopen en heb je meteen een mooie som geld op je rekening staan.

7. Het zekere voor het onzekere

Kijk je maandelijks hoeveel je precies opzij kunt zetten? Geen goed idee, want de verleiding is gewoon te groot om niets of een pak minder aan de kant zetten. Maak daarom een doorlopende opdracht, zodat je elke maand hetzelfde bedrag op je spaarrekening zet.

Lees ook: Zo bereken je hoeveel pensioen jij zal krijgen

(dt/em) - Bron: CareerAddict

11 juli 2021
Anderen bekeken ook