Individueel pensioensparen
Vorige

1 van 21

Volgende
Volgend artikel:

Vroegtijdig met pensioen: hoe doe je dat?

Wat is het fiscaal voordeel van pensioensparen?

Fiscaal voordeel pensioensparen
Pensioenspaarders die in het bezit zijn van een individuele pensioenspaarrekening, hebben recht op een belastingvoordeel; dat is algemeen geweten. En net die fiscale bonus is voor heel wat spaarders nog altijd dé reden om aan pensioensparen te doen.

Concreet ontvang je als pensioenspaarder van je bank of verzekeraar elk jaar een attest waarop vermeld staat hoeveel je het voorgaande jaar hebt gestort op je pensioenspaarrekening. Dat bedrag moet je invullen op je belastingaangifte en wordt door de fiscus vermenigvuldigd met je 'verbeterde gemiddelde aanslagvoet' om je belastingvermindering te berekenen.

Extra: De 7 beste tips om te sparen voor je pensioen

2 opties

Het bedrag van de stortingen dat in aanmerking komt voor de belastingvermindering is beperkt per jaar.

Je hebt de keuze tussen:

  • de 'klassieke' regeling: maximaal 990 euro met een belastingvermindering die 30% (+ gemeentebelasting) van het betaalde bedrag (maximaal 297 euro) bedraagt.
  • de nieuwe regeling: maximaal 1.270 euro met een belastingvermindering die 25% (+ gemeentebelasting) van het betaalde bedrag (maximaal 317,50 euro) bedraagt.

Het is niet mogelijk om een groter bedrag te storten. Er is echter geen minimumbedrag.

Opgelet! Als je de limiet van 990 euro overschrijdt, wordt de belastingvermindering automatisch verlaagd van 30% naar 25%. Deze overschrijding is alleen voordelig voor jou als je meer dan 1.188 euro betaalt.

Pensioensparen via je werkgever: ook voor jou interessant?

(kv) - Bron: Financien.belgium.be 

2 april 2022
Anderen bekeken ook