Individueel pensioensparen
Vorige

1 van 20

Volgende

Wat is het fiscaal voordeel van pensioensparen?

Pensioenspaarders die een individuele pensioenspaarrekening hebben, hebben recht op een belastingvoordeel; dat is algemeen geweten. En net die fiscale bonus is voor heel wat spaarders nog altijd dé reden om aan pensioensparen te doen.

Concreet ontvang je als pensioenspaarder van je bank of verzekeraar elk jaar een attest waarop vermeld staat hoeveel je het voorgaande jaar hebt gestort op je pensioenspaarrekening. Dat bedrag moet je invullen op je belastingaangifte en wordt door de fiscus vermenigvuldigd met je 'verbeterde gemiddelde aanslagvoet' om je belastingvermindering te berekenen.

2 opties

Het bedrag van de stortingen dat in aanmerking komt voor de belastingvermindering is beperkt per jaar.

In 2018 (aanslagjaar 2019) heb je de keuze tussen:

  • de 'klassieke' regeling: maximaal 960 euro met een belastingvermindering die 30% (+ gemeentebelasting) van het betaalde bedrag (maximaal 288 euro) bedraagt
  • de nieuwe regeling: maximaal 1.230 euro met een belastingvermindering die 25% (+ gemeentebelasting) van het betaalde bedrag (maximaal 307,5 euro) bedraagt.

Het is niet mogelijk om een groter bedrag te storten. Er is echter geen minimumbedrag.

Opgelet! Als u de limiet van 960 euro overschrijdt, wordt de belastingvermindering automatisch verhoogd van 30% naar 25%. Deze overschrijding is alleen voordelig voor u als u meer dan 1.152 euro betaalt.

(kv) - Bron: Financien.belgium.be 

2 april 2019
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook