Individueel pensioensparen
Vorige

1 van 22

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel moet je sparen voor een deftig pensioen?

Hoeveel moet je sparen voor een deftig pensioen?

Hoeveel moet je sparen voor een deftig pensioen
Het wettelijk pensioen is in België vaak eerder laag in vergelijking met andere landen. Extra sparen is de boodschap. Want wie zijn levensstandaard wil behouden, moet tegen zijn pensioen best 85 keer zijn netto maandloon bij elkaar sparen.

Dat becijferde HR-bedrijf Mercer voor de situatie in ons land. Dat extra sparen voor het pensioen kan evenwel op diverse manieren: via het aanvullend pensioen via de werkgever, het individueel pensioensparen en het gewone sparen zonder fiscaal voordeel.

Dat aanvullend pensioen via de werkgever is de zogenaamde tweede pijler, het pensioensparen is de derde pijler. Maar ook die zijn niet voldoende. Het gecombineerde kapitaal uit die tweede en derde pijler biedt bedienden en arbeiders, volgens de berekening van Mercer, nauwelijks meer dan de helft van de vooropgestelde 85 keer het laatste nettoloon dat nodig is om de levensstandaard te behouden tijdens het pensioen.

Lees ook: Op welke leeftijd ga jij op pensioen?

Het doorsnee pensioenplan of de zogenaamde groepsverzekering vanuit de werkgever biedt zowel voor bedienden als arbeiders een onvoldoende rendement om de levensstandaard in stand te houden. En de opbrengst uit pensioensparen is, alles in acht genomen, bijzonder beperkt, luidt de conclusie van Mercer.

“Wie dus alleen rekent op het wettelijk pensioen en de opbrengst uit het pensioensparen en het pensioenplan bij de werkgever(s), dreigt bedrogen uit te komen en te moeten inboeten op zijn levensstandaard”, klinkt het. Zelf sparen en bedachtzaam met je geld omspringen zijn meer dan ooit aangewezen om verzekerd te zijn van een financieel zorgeloze oude dag.

Pensioen FAQ: alle antwoorden op jouw vragen
Gelukkig met wat je verdient?

Huis als pensioen

Maar ook zelf sparen kan op diverse manieren, zoals het verwerven van vastgoed. Want ook meer dan in menig buurland, ligt het vastgoedbezit in België vrij hoog. Of hoe de algemene volkswijsheid rond woningbezit hier zeker van tel is. Oftewel: een eigen woning is je pensioen, zo klinkt het in België.

Bij Mercer raden ze evenwel aan om tijdig te beginnen met sparen. Door het effect van samengestelde interest heeft sparen op lange termijn zeker zijn nut, des te meer als je er vroeg mee begint. “Een 22-jarige die maandelijks 150 euro opzij zet aan een intrestvoet van 2% heeft op pensioenleeftijd 130.000 euro gespaard. Een vuistregel is dat men best 15% van zijn netto maandloon opzij zet”, klinkt het.

Naast budgetteren is het ook een kwestie om te investeren. Door geld massaal op een spaarboekje te parkeren, levert het weinig tot geen rendement op. Door inflatie verliest men daardoor veel aan koopkracht. Investeren kan dus in vastgoed maar ook in obligaties of aandelen die op lange termijn een hoger rendement opleveren dan het traditionele spaarboekje.

CHECK: De 7 beste tips om te sparen voor je pensioen

(William Visterin)

26 april 2023
Anderen bekeken ook