Wettelijk pensioen
Vorige

1 van 69

Volgende
Volgend artikel:

Het pensioen van een hoofdinspecteur van politie: 3.800 euro bruto

Vroegtijdig met pensioen: hoe doe je dat?

CharlotteVanBrabander
“Mijn doel is niet om met pensioen te gaan, zelfs als ik dat financieel wel al zou kunnen.” (Charlotte Van Brabander, auteur van FIRE)
Er is dezer dagen heel wat te doen om het FIRE-concept: Financial Independence, Retire Early. Al zijn er verschillende manieren om die financiële onafhankelijkheid te bewerkstelligen. Zelfs zonder vroegtijdig met pensioen te gaan.

In haar boek FIRE doet jonge dertiger Charlotte Van Brabander - die bekend is als eerste Belgische gesponsorde pokerspeelster en zichzelf omschrijft als finfluencer en money coach - uit de doeken hoe ze haar financiële planning aanpakt. En daar horen ook deze verschillende vormen van FIRE bij.

1. Lean FIRE

Lean FIRE draait om zo minimalistisch mogelijk leven: hoe meer je op het einde van de maand overhoudt, hoe beter. Je vaste kosten houd je bij deze aanpak ook zo laag mogelijk en je geniet van de kleine dingen in het leven die geen of weinig geld kosten, aldus Van Brabander in haar boek.

Ook als je een laag inkomen hebt en zo snel mogelijk financieel onafhankelijk wil zijn, kun je deze vorm van FIRE toepassen. “De valkuil van deze aanpak is dat je zo zuinig leeft zodat je je mogelijk beperkt voelt in alles wat je doet. Het is een strenge methode die misschien niet voor iedereen vol te houden valt”, stelt ze.

Een mogelijk gevaar van deze benadering is dat, als je eenmaal financieel onafhankelijk bent, je plots veel meer gaat uitgeven omdat het uiteindelijk kan.

Veel geld geef je onbewust uit: 4 tips om dit te vermijden

2. Barista FIRE

De naam barista FIRE vond zijn oorsprong bij de koffieketen Starbucks. Als je in de Verenigde Staten bij dat bedrijf werkt, krijg je met een halftijds contract dezelfde sociale voordelen als wanneer je er voltijds zou werken.

De aanhangers van deze methode willen op jonge leeftijd financieel vrij zijn, maar toch nog blijven werken. “Je hebt dus de mogelijkheid om minder te werken, maar hoeft er niet helemaal mee te stoppen.”

CHECK: Ga in 10 stappen vroeger met pensioen

3. Coast FIRE

Deze vorm is een vreemde eend in de bijt. Hierbij gaan we niet maandelijks ons gespaarde geld beleggen, maar gaan we coasten. Dat is een groot bedrag in één keer beleggen waarbij je dus eigenlijk vooral de tijd zijn werk laat doen. Hoe jonger je dit grote bedrag kan investeren, hoe beter je financiële plan en vrijheid. Al zal natuurlijk de grootte van het bedrag een rol spelen.

“Coast FIRE is enkel weggelegd voor de lucky few: zij die op jonge leeftijd een groot bedrag ter beschikking hebben, zoals een grote erfenis op jonge leeftijd. Of stel dat je als ouder veel geld op je spaarrekening hebt staan en je dat al tijdens zijn/haar eerste levensjaar schenkt. Dat is gunstiger dan dat je elk jaar een deeltje van dat bedrag afgeeft.”

Ontdek: Welke 5 soorten rijke mensen zijn er?

4. Fat FIRE

Bij deze vorm ga je niet besparen op kosten of uitgaven, maar mik je op wat er binnenkomt: je zal voornamelijk je inkomen willen laten groeien. Hoe hoger je inkomen, hoe meer je opzij kan zetten of beleggen. “Als je er een dure levensstijl op nahoudt en je wil die niet opgeven, dan kan fat FIRE iets voor jou zijn.”

Kortom er zijn, als het om financiële vrijheid en onafhankelijkheid gaat, dus verschillende mogelijkheden. “Zelf kies ik voor een combinatie van fat FIRE, barrista FIRE en lean FIRE”, stelt Charlotte Van Brabander. “Ik vind mijn werk veel te leuk om ermee te stoppen. Mijn doel is namelijk niet om met pensioen te gaan, zelfs als ik dat financieel wel al zou kunnen. Maar ik vind het wel een fijn idee de vrijheid te hebben om te kunnen kiezen.”

Op je 40ste met pensioen? Het kan zo!

(William Visterin) - FIRE - Hoe op jonge leeftijd stoppen met werken, Charlotte Van Brabander, Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts, ISBN: 9789463930703, 2022, 223 pagina’s

21 november 2022
Anderen bekeken ook