Soorten contracten
Vorige

1 van 77

Volgende
Volgend artikel:

Nog geen Uber-effect op Belgische jobmarkt

Wie werkt deeltijds in ons land?

Deeltijds werken in ons land
42 procent van de vrouwen werkt deeltijds in België. Bij de mannen is dat 10 procent. Het verschil tussen man en vrouw neemt toe met de leeftijd.

Vrouwen werken eerder deeltijds dan mannen. Dit verschil tussen man en vrouw bestaat in alle leeftijdscategorieën, maar het aandeel van deeltijds werkende vrouwen neemt toe naarmate de jaren. Dat blijkt uit onderzoek van Partena Professional.

Extra: Vrouwen en mannen gelijk op de arbeidsmarkt?

Vrouw vs. man

Bij de 20- tot 30-jarigen werkt 33 procent van de vrouwen deeltijds. Dit percentage neemt toe tot 36 procent bij de dertigers en tot 45 procent bij de 40- tot 50-jarigen. Bij de werkneemsters tussen 50 en 60 jaar werkt bijna een vrouw op twee deeltijds.

Bij de mannen evolueert het percentage deeltijdse werknemers minder opvallend en daalt het licht. Het vermindert van 11 procent bij de 20- tot 30-jarigen tot 8,5 procent bij de 50- tot 60-jarigen.

Ontdek: Welke invloed heeft deeltijds werk op jouw pensioen?

Diploma

Volgens Partena neemt het percentage voltijdse werknemers toe met het diploma. Bij de werknemers met een diploma lager onderwijs werkt 63,4 procent van de vrouwen en 10,8 procent van de mannen deeltijds. Van de vrouwen met een universitair diploma werkt slechts 23,9 procent deeltijds, bij de mannelijke universitairen is dat 8,8 procent.

Lees ook: Alles dat je moet weten over deeltijds werken

(William Visterin)

22 april 2022

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook