Hoeveel ben ik waard?
Vorige

1 van 269

Volgende
Volgend artikel:

In welke sector verdien je het meest?

Welke impact heeft deeltijds werken voor jou?

Deeltijds werken: voor velen dé oplossing tegen werkstress. Toch moet je weten waar je aan begint voordat je 'ja' zegt tegen die parttime job. Want deeltijds werken heeft belangrijke gevolgen op korte én lange termijn, bijvoorbeeld voor je loon, je carrière, je sociale zekerheid en je pensioen. Wij zetten de gevolgen op een rijtje.

Parttime werken: wie doet het?

Maar liefst 27% van de werkende bevolking in België werkt deeltijds. Vooral vrouwen kiezen voor een parttime job: 44,4% van de werkende vrouwen en 10,6% van de mannen werkt parttime. Dit heeft te maken met het klassieke rollenpatroon waarin vrouwen meer voor de kinderen en het huishouden zorgen dan mannen. Maar daarnaast ook met het feit dat het soms niet mogelijk is om deeltijds te werken in jobs die hoofdzakelijk door mannen worden uitgeoefend. Technische jobs zoals ingenieur, bijvoorbeeld. Ook leidinggevende functies, waar vrouwen jammer genoeg nog steeds ondervertegenwoordigd zijn, staan niet bepaald bekend om hun flexibiliteit als het op halftime werken aankomt.

Toch zijn er genoeg sectoren waarin het meer vanzelfsprekend is om deeltijds te werken. De sector met het grootste aandeel parttime werk is, is in de menselijke gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening, gevolgd de restaurant- en hotelsector. Ook administratief medewerker is een klassiek voorbeeld van een job waarin parttime werken schering en inslag is, en de meeste jobs in een shiftensysteem kunnen ook deeltijds gedaan worden. Houd dus je ogen open voor vacatures voor verplegers, maatschappelijk werkers, (logistiek) bediendes, jobs in de horeca, administratief medewerkers, callcenter medewerkers, verkopers, en helpdeskmedewerkers.

Waarom?

Maar waarom kiezen mensen nu voor een parttime job? De belangrijkste redenen voor werknemers om van voltijds naar deeltijds werken over te stappen, zijn persoonlijke of familiale redenen (23,7%) en de zorg voor kinderen of andere afhankelijke personen (20,3%). Ook wordt soms de gewenste job niet fulltime aangeboden (17,4%), of kunnen mensen simpelweg geen voltijds werk vinden (8,6%).

De gevolgen

Maar wat zijn de gevolgen van deeltijds werken? Zit je er zelf aan te denken om de stap te maken naar een parttime job? Wij geven hieronder een overzicht van zaken om over na te denken.

LOON

Wie minder uren werkt, verdient ook minder. Een lager loon is daarom een van de directe gevolgen van een parttime job. Ook wordt je vakantiegeld lager als je deeltijds gaat werken, en loop je het risico een aantal extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, te verliezen.

SOCIALE ZEKERHEID

Als je werkloos wordt, zal je werkloosheidsuitkering berekend worden op het aantal gepresteerde werkdagen. Aangezien je als parttime werkkracht minder werkt dan de maximale arbeidsduur in de onderneming, heb je geen recht op een volledige werkloosheidsvergoeding.

PENSIOEN

Een volledige loopbaan bestaat uit 45 jaar voltijds gewerkte periodes. Aangezien je pensioen wordt berekend volgens het aantal gepresteerde jaren, zullen werknemers die niet voltijds werken de gevolgen hiervan zien op hun pensioen.

GEZONDHEIDSZORG

Alle werknemers dragen via afhoudingen op hun loon bij aan de ziekteverzekering. Als je bijdragen minder worden als gevolg van je parttime job, zal je zelf de aanvullende bijdragen moeten betalen aan de verzekering.

VAKANTIEDAGEN

Hoeveel vakantiedagen je hebt, hangt af van hoeveel je werkt. Als je letterlijk 50% werkt, heb je de helft minder vakantiedagen. De wettelijke feestdagen zijn wel hetzelfde voor voltijd en deeltijd werkers.

CARRIÈRE

Een hardnekkig vooroordeel is dat mensen die deeltijds werken hun ambities zijn vergeten. “Dat komt omdat werkgevers met erg stereotiepe gedachten in hun hoofd zitten,” volgens Hermina Van Coillie, HR Research Expert bij Securex. Securex voerde de voorbije jaren verschillende studies uit om te onderzoeken waarin voltijdse en deeltijdse werknemers van elkaar verschillen. “Werkgevers gaan er vaak van uit dat mensen die niet elke dag komen werken, minder belang hechten aan hun job. Terwijl dat idee helemaal niet klopt.” Maar ook al klopt het niet, het blijft een feit dat sommige werkgevers van mening zijn dat deeltijdse werknemers minder gefocust zijn op hun job en daarom die promotie of beroepsopleiding minder verdienen dan iemand die voltijds werkt. 

Ook wordt van een deeltijdse werknemer vaak meer flexibiliteit verwacht. In bepaalde sectoren is deeltijds werk een verplichting maar zijn de werkuren en –plaatsen zo gespreid dat de voordelen (bijvoorbeeld: meer tijd voor het privéleven) wegvallen. Vraag je in zo’n geval af wat je daadwerkelijk aan die ene vrije dag hebt.

Getuigenis Saskia (41)

“Ik ben drie jaar geleden deeltijds gaan werken toen mijn vader ziek werd. Ik wilde voldoende tijd hebben om voor hem te zorgen, en bovendien was er toentertijd de deeltijdskrediet regeling die het mogelijk maakte om vier vijfden te gaan werken zonder veel op je loon in te leveren. Ik heb gebruik gemaakt van deze regeling net voordat hij werd afgeschaft. Ik kon het deeltijdskrediet ook in maanden opnemen, maar ik heb ervoor gekozen om gedurende vijf jaar vier vijfden te werken. De regeling vangt het verlies van loon grotendeels op: wat ik inlever is minimaal. Ik was denk ik niet parttime gaan werken als ik er qua loon of pensioen veel op achteruit zou zijn gegaan. Als je kinderen en afbetalingen hebt moet je natuurlijk altijd kijken of deeltijdswerk wel haalbaar is.

Een paar maanden nadat ik vier vijfden was gaan werken kreeg ik een promotie aangeboden. Ik ben toen gevraagd of ik mijn deeltijds werk stop wilde zetten, maar dat heb ik niet gedaan. Ik werkte al 15 jaar voor de firma zonder ooit promotie te hebben gehad en heb al die jaren alles voor mijn baan gegeven. Daar hadden ze gelukkig wel begrip voor.

Op mijn vrije dag ben ik toch veel bezig met mijn werk. Ik doe in vier dagen hetzelfde werk dat ik voorheen in vijf deed, dus ik zorg ervoor dat op mijn vrije dag zo weinig mogelijk mensen last ondervinden van het feit dat ik er niet ben.

Net voordat ik vier vijfden ging werken was er veel stress op het werk. Ik had geen burn-out, maar zat wel op het randje. Een dag minder werken heeft de balans teruggebracht. Het valt ook mee in hoeverre mijn carrière is veranderd sinds ik deeltijds ben gaan werken. Als je een boeiende job hebt en je hebt kinderen, is deeltijdswerk echt een aanrader. Mijn vrije dag is een dag die ik met mijn familie kan doorbrengen. Ik boet wel wat in omdat ik het de andere dagen drukker heb, maar dat heb ik er graag voor over. Maar nogmaals: kijk altijd of deeltijdswerk wel financieel haalbaar is.”

31 juli 2019
Anderen bekeken ook