Zelfstandigen en bijberoep
Vorige

1 van 219

Volgende
Volgend artikel:

In welke sectoren kan je met een flexijob werken?

In welke sectoren kan je met een flexijob werken?

macarons maken
De tijd dat enkel horecazaken zich konden beroepen op flexijobs, is voorbij. Tegenwoordig kunnen enkele andere sectoren evengoed aanspraak maken op het voordelige statuut.

Waarom een flexijob?

Werknemers die reeds een hoofdberoep uitoefenen, kunnen dat blijven doen en toch nog een extra flexiloon ontvangen, zonder zelfstandige in bijberoep te zijn.

Het is voordelig want het systeem zorgt ervoor dat de totale kost voor de werkgever zakt en dus lager is. Voor de werknemers is het voordeel dat hij/zij meer kan bijverdienen en er netto nog eens meer aan overhoudt.

Een flexi-job: wat is het en voor wie?

Waar?

De mogelijkheden om als flexiwerkkracht aan de slag te gaan zijn uitgebreid en beperken zich niet langer tot de horeca alleen.

Sinds 2018 mocht je naast de horeca aan de slag in detailhandels en bij kappers, en bij uitbreiding:

  • Bakkerijen en banketbakkerijen
  • Handel in voedingswaren
  • Zelfstandige kleinhandel
  • Middelgrote levensmiddelenbedrijven
  • Kleinhandel in voedingswaren
  • Grote kleinhandelszaken
  • Warenhuizen
  • Kappers en schoonheidsverzorgers

Sinds 1 januari 2023 kan je ook in de sectoren sport, exploitatie van bioscoopzalen, podiumkunsten en muziek (geen artistieke functies) en de zorgsector aan de slag als flexi-jobber. 

Vanaf 1 januari 2024 komen er bovenop de 10 huidige sectoren nóg eens 12 sectoren extra bij en kan je vanaf dan ook in bijvoorbeeld het onderwijs, de kinderopvang, leerlingenvervoer, de voeding of de eventsector als flexijobber aan de slag.

Wie?

Eerder was dat iedereen met een hoofdberoep en die dus minstens 4/5de ergens anders werkte, maar ondertussen kunnen bijklussende gepensioneerden eveneens aan de slag in het flexistatuut. Hierdoor kunnen zij een hoger netto-inkomen bekomen. Het wordt dan wel gezien als een beroepsinkomen, waardoor er rekening moet gehouden worden met de grenzen van doe toegelaten cumulatie (ofte hoeveel er mag bijverdiend worden bovenop het pensioen, zonder dat er belastingen worden afgehouden).

Deze uitbreiding is niet van toepassing op mensen die onder het vroegere brugpensioenstelsel vallen (het SWT-stelsel, stelsel van wettelijke bedrijfstoeslag).

Verder blijft de regel hetzelfde. Iedereen die minstens 4/5de tewerkgesteld is bij een andere werkgever, komt in aanmerking. Om te kijken of deze voorwaarde wel van toepassing is, kijkt men 3 kwartalen terug. Dit gebeurt automatisch bij het indienen van de aangifte in Dimona.

Arbeidsovereenkomst

Net zoals bij andere werkgevers, moet hier een arbeidsovereenkomst opgesteld worden (in principe mag dit geschreven of ongeschreven zijn) en een geschreven kaderovereenkomst beschreven staan.

En ja, net zoals een gewone deeltijdse werknemer moet je als flexi-werker minimaal 3u/dag aan de slag. Een werkgever mag je dus niet voor minder laten opdraven, tenzij in de horeca, waar een minimumgrens van 2u/dag kan afgesproken worden als dit door de werkgever expliciet wordt gemotiveerd bij het paritair comité.

Net zoals ook voor een gewone werknemer geldt, mag je in een flexi-job maximaal 9u/dag werken. Werk je toch langer, dan gaat het om overuren, wat enkel kan in bijzondere omstandigheden, met bepaalde procedures en mits betaling van een overloon. In sommige paritaire comités zijn de grenzen echter ruimer. Zo is er in de horeca voorzien dat werknemers in principe tot 11u/dag mogen werken.

De werkuren van de flexijobber moeten geregistreerd worden via de geregistreerde kassa of via de tool die de RSZ aanbiedt. Dat laatste vervangt Dimona niet, maar is wel complementair.

FAQ: Al jouw vragen over flexi-jobs beantwoord...

(sjv/kv) - Bron: Unizo

6 oktober 2023
  • Jobs voor flexi-job
Anderen bekeken ook