Zelfstandigen en bijberoep
Vorige

1 van 214

Volgende

In welke sectoren kan je met een flexijob werken?

2 augustus 2019
De tijd dat enkel horecazaken zich konden beroepen op flexijobs, is voorbij. Tegenwoordig kunnen enkele andere sectoren evengoed aanspraak maken op het voordelige statuut.

Waarom een flexijob?

Werknemers die reeds een hoofdberoep uitoefenen, kunnen dat nu blijven doen en toch nog een extra flexiloon ontvangen, zonder zelfstandige in bijberoep te zijn.

Het is voordelig want het systeem zorgt ervoor dat de totale kost voor de werkgever zakt en dus lager is. Voor de werknemers is het voordeel dat hij/zij meer kan bijverdienen en er netto nog eens meer aan overhoudt.

Waar?

Je kan nog niet overal aan de slag als flexiwerkkracht, maar de mogelijkheden zijn wel uitgebreid en beperkt zich niet langer tot de horeca alleen.

Vanaf 1 januari 2018 mocht je naast de horeca, aan de slag in detailhandels en bij kappers, en bij uitbreiding:

  • Bakkerijen en banketbakkerijen
  • Handel in voedingswaren
  • Zelfstandige kleinhandel
  • Middelgrote levensmiddelenbedrijven
  • Kleinhandel in voedingswaren
  • Grote kleinhandelszaken
  • Warenhuizen
  • Kappers en schoonheidsverzorgers

Wie?

Eerder was dat iedereen met een hoofdberoep en die dus minstens 4/5de ergens anders werkte, maar nu kunnen bijklussende gepensioneerden eveneens aan de slag in het flexistatuut. Hierdoor kunnen zij een hoger netto-inkomen bekomen. Het wordt dan wel gezien als een beroepsinkomen, waardoor er rekening moet gehouden worden met de grenzen van doe toegelaten cumulatie (ofte hoeveel er mag bijverdiend worden bovenop het pensioen, zonder dat er belastingen worden afgehouden).

Deze uitbreiding is niet van toepassing op mensen die onder het vroegere brugpensioenstelsel vallen (het SWT-stelsel, stelsel van wettelijke bedrijfstoeslag).

Verder blijft de regel hetzelfde. Iedereen die minstens 4/5de tewerkgesteld is bij een andere werkgever, komt in aanmerking. Om te kijken of deze voorwaarde wel van toepassing is, kijkt men 3 kwartalen terug. Dit gebeurt automatisch bij het indienen van de aangifte in Dimona.

Arbeidsovereenkomst

Net zoals bij andere werkgevers, moet hier een arbeidsovereenkomst opgesteld worden (in principe mag dit geschreven of ongeschreven zijn) en een geschreven kaderovereenkomst beschreven staan. Meer info en een voorbeeldcontract, vind je op Unizo.be.

De werkuren van de flexijobber moeten geregistreerd worden via de geregistreerde kassa of via de tool die de RSZ aanbiedt. Dat laatste vervangt Dimona niet, maar is wel complementair.

(sjv) - Bron: Unizo

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook