Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 810

Volgende
Volgend artikel:

Wat doet en verdient een schadebeheerder?

Een flexi-job: wat is het en voor wie?

flexi-jobber aan het werk
Sinds 1 december 2015 bestaat er een nieuwe vorm van tewerkstelling: de flexi-job. Werknemers die – vooral in de horeca – massaal in het zwart bijklusten, worden zo gestimuleerd om voor een ‘witte’ job te kiezen.

Wie tot voor de invoering van de flexi-job bijkluste in de horeca en dit in het wit zou doen, hield er bitter weinig netto van over. Wat een werknemer bijverdiende viel immers in de hoogte belastingschijf en daarvan ging meer dan 50% naar de staat.

Zwarte jobs wit gemaakt

Daar is sinds 2015 verandering in gekomen: werknemers mogen voortaan meer (over)uren presteren en ze houden er netto een pak meer aan over. Naar analogie met de dienstencheques wil de overheid zo in de horeca van zwarte jobs witte jobs maken.

“Dit om de leefbaarheid en de kwaliteit van de sector te helpen garanderen na de invoering van de zogenaamde witte kassa in de sector”, aldus Jan Boden, business manager KMO divisie bij SD Worx.

Vroeger werkten er veel mensen in het zwart als bijverdienste in de horeca, naast hun gewone, andere job. Om te kunnen werken onder het systeem van flexi-job moet je in de 3 voorgaande kwartalen sowieso reeds bij een andere werkgever tewerkgesteld zijn voor minimaal 4/5e van een voltijdse tewerkstelling. Zo probeert de overheid wie bijklust in de horeca te overtuigen om in het wit in de horeca bij te verdienen.

Vanaf 2018 werd het systeem uitgebreid naar een aantal sectoren in de handel, zoals bakkers en slagers. Ook gepensioneerden en niet-vastbenoemde leerkrachten kunnen er intussen gebruik van maken. Sinds 1 januari 2023 kan je bovendien ook in de sectoren sport, exploitatie van bioscoopzalen, podiumkunsten en muziek (geen artistieke functies) en de zorgsector aan de slag als flexi-jobber.

Lees ook: In welke sectoren kan je met een flexijob werken?

Voorwaarden

Om de voorwaarden te begrijpen, moet je rekenen in kwartalen. Er zijn bepaalde voorwaarden verbonden aan het kwartaal waarin je je flexi-job wilt uitoefenen (Kwartaal T) en het 3de kwartaal voorafgaand aan je tewerkstelling (Kwartaal T-3). In kwartaal T-3 moet een werknemer minstens 4/5de gewerkt hebben. In kwartaal T mag je als flexi-werknemer geen arbeidsovereenkomst hebben met dezelfde werkgever waar je je flexi-job wil uitoefenen.

  • Momenteel is dit dus enkel mogelijk voor loontrekkende werknemers die minstens 4/5de in dienst zijn en is het systeem niet toegankelijk voor zelfstandigen die iets willen bijverdienen.
  • Ben je momenteel werkloos, maar heb je 9 maanden geleden minstens 4/5de gewerkt, dan mag je ook een flexi-job uitoefenen. Let wel: je verliest dan (gedeeltelijk) je werkloosheidsuitkering. De dagen dat je een flexi-loon uitbetaald krijgt, kan je immers niet met een uitkering combineren. Die uitkering krijg je enkel voor de dagen dat je niet gewerkt hebt.
  • Leerkrachten die al dan niet vastbenoemd zijn, mogen het hele jaar door een extra flexi-job uitoefenen.
  • Sinds 1 januari 2018 is het systeem ook toegankelijk voor gepensioneerden die nog graag een centje bijverdienen.
EXTRA: Flexi-job: anders voor gepensioneerden en leerkrachten?

Het loon wordt in een onderlinge overeenkomst vastgelegd, maar mag niet onder een wettelijk minimum (11,81 euro/uur) gaan. Een werknemer houdt dit bedrag netto over. De werkgever moet er enkel een bijzondere bijdrage van 25% op betalen.

Bruto = netto

Voor zover de werknemer voltijds is tewerkgesteld mogen de (over)uren worden gepresteerd volgens het principe bruto = netto. Er moeten dus geen fiscale en sociale bijdragen op betaald worden. Dit moet ervoor zorgen dat werknemers evenveel overhouden als wanneer hij in het zwart zou werken. Enkel de werkgever moet een werkgeversbijdrage betalen van 25%.

Bovenop het basisloon heeft een flexi-jobwerker ook nog recht op flexivergoedingen, bijvoorbeeld tegemoetkomingen voor arbeid op zon- en feestdagen of nachtwerk, afhankelijk van de sector waarin je werkt. In de horeca is dat bijvoorbeeld 2 euro per effectief gepresteerd uur, met een maximum van 12 euro per dag. Werk je tussen 12 uur ’s nachts en 5 uur ’s morgens? Dan heb je recht op een extra toeslag van 1,3554 euro per gewerkt uur.   

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen via het Jobat Salariskompas

Vakantiegeld en eindejaarspremie?

Je krijgt zelfs flexi-vakantiegeld, al zit dit meteen in je flexi-loon inbegrepen. Krijg je een loon van 11,81 euro per uur betaald (het wettelijk minimum) dan bestaat dit uit 10,97 euro loon en 0,84 (7,67%) euro vakantiegeld. In tegenstelling tot een gewone job krijg je dus geen apart vakantiegeld achteraf.

En een eindejaarspremie? Dat hangt af van de sector en het bijhorende paritair comité waarin je werkt. In PC 118 (bakkerij) is bijvoorbeeld overeengekomen om een eindejaarspremie toe te kennen aan arbeiders met minstens 1 maand dienst in de onderneming. Hierbij gaat het niet om dagcontracten. Maar zoals gezegd: dit dient per sector te worden bekeken.

FAQ: Al jouw vragen over flexi-jobs beantwoord...

Niet op je belastingbrief

De flexivergoedingen moeten niet aangegeven worden via je belastingaangifte. Op je flexi-loon betaal je immers geen sociale zekerheidsbijdragen of belastingen. Daardoor kan je ook niet in een hogere belastingschijf terecht komen omdat je meer verdient. Je brutoloon = je nettoloon. Klaar.

En ja, je kan meer dan één flexi-job doen en je mag deze uitoefenen tijdens je verlofdagen bij je vaste werkgever.

Zin om extra bij te verdienen via een flexi-job? Deze werkgevers zijn momenteel op zoek... naar jou!

(mr/lm/kv) - Bron: admb.be / myflexijob.be

27 december 2022
  • Jobs voor flexi-job
Anderen bekeken ook