Het loon van...
Vorige

1 van 874

Volgende
Volgend artikel:

Het loon van een senior digital marketing consultant: 3.900 euro bruto

Hoeveel salaris krijg je als starter?

Je loon als starter
Heb je net je diploma verzilverd of verruil je de schoolbanken voor het ‘echte leven’ op de arbeidsmarkt? Dan ben je waarschijnlijk nieuwsgierig hoeveel je zal verdienen eens je je eerste job hebt versierd.

Diploma: 403 euro verschil

Wanneer we het gemiddelde startloon per opleidingsniveau afzonderlijk bekijken, valt meteen op dat enige discipline tijdens je schoolcarrière nog steeds loont. Uit rondvraag onder meer dan 114.000 respondenten bleek dat het behalen van een diploma al van bij de start een verschil van om en bij 403 euro bruto per maand kan betekenen.

Volgens onze meest recente Salariskompascijfers, op basis van een bevraging bij meer dan 114.000 werknemers in België, krijgt wie geen hoger diploma heeft een startloon van gemiddeld 2.442 euro. Wie een professionele bachelor behaalde ontvangt maandelijks 2.555 euro en academische bachelors mogen rekenen op 2.746 euro. Masters ontvangen daarentegen van bij de start een gemiddeld maandinkomen van 2.845 euro.

Check onze podcast: Starten, hoe doe je dat?

Sectorafhankelijk

Ook de sector waarin je terecht komt speelt een rol. Hieronder het overzicht van de startlonen (minder dan 1 jaar ervaring) per sector…

Wil je als pas afgestudeerde meteen veel geld verdienen, dan kan je best een job in de chemie & farmaceutische industrie of in andere industriële sectoren zoeken. Je mag dan gemiddeld bruto 3.161 euro en 2.996 euro op je loonbrief verwachten. Ook in de sector energie & milieu en bij de overheid boer je als starter zeker niet slecht: gemiddeld bruto 2.884 euro en 2.856 euro per maand.

De sector waarin je als starter met het minste loon tevreden moet zijn, is in toerisme, sport & recreatie, waar je zonder ervaring gemiddeld 2.260 euro bruto per maand salaris betaald krijgt.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen via het Jobat Salariskompas

Afhankelijk van statuut

Vanzelfsprekend varieert je startloon ook van het statuut dat je als werknemer krijgt: arbeiders met minder dan 1 jaar ervaring mogen uitgaan van een gemiddeld salaris van 2.618 euro bruto per maand. Ga je als bediende in de privé aan de start, bedraagt je bruto maandloon gemiddeld 2.646 euro.

Bij de overheid verdien je meteen meer: gemiddeld 2.905 euro bruto per maand als startende contractueel en gemiddeld 3.039 euro bruto per maand als beginnende statutair.

E-GIDS: Klaar voor je eerste job!

Zo onderhandel je

Wout Dejaeghere, Consultant Reward bij HR-dienstenverlener SD Worx, geeft je graag alvast 7 tips om als starter over je loon te onderhandelen...

1. Informeer je eerst omtrent de gangbare lonen voor het profiel waarvoor je solliciteert. Er bestaan bronnen waar je starterslonen van masters en bachelors kan opzoeken, ook voor jouw specifiek diploma. Op die manier maak je je vertrouwd met een ‘marktconform loon’.

2. Durf doorvragen. Is er een algemeen loonbeleid in de onderneming? Verloopt dat via een jaarlijkse evaluatiecyclus? Werken ze met vaste barema’s waar niet van afgeweken wordt? Of is er een koppeling aan evaluaties met loonvorken? Ook de werkgever schept best klaarheid van bij de start.

3. Kijk breder dan enkel je brutoloon. Een mooie groepsverzekering, een hospitalisatieverzekering, firmawagen, een onkostenvergoeding, maaltijdcheques: die extralegale voordelen maken een groot verschil.

4. Idem voor vakantiedagen. De regeling verschilt van werkgever tot werkgever. Niet in elk bedrijf krijg je extralegale dagen bovenop het wettelijke minimum van 20 verlofdagen. Sommige werkgevers hebben dan weer een langere werkweek van 38 of 40 uur, wat resulteert in extra ADV-dagen.

Je eerste job FAQ: Alles wat je moet weten...

5. Besef dat een loonpakket ook uit niet-financiële componenten bestaat. Denk bijvoorbeeld aan de bereikbaarheid van het bedrijf, de mobiliteit en de flexibiliteit om zowel plaats- als tijdonafhankelijk te kunnen werken. Stel tijdens je loongesprek dan ook de vraag of er na de inwerkperiode ruimte is voor thuiswerk en hoeveel dagen per maand. In sectoren waar de war for talent hevig woedt, hebben werkgevers soms al een flexibele verloning. Je kan dan kiezen: liever meer vakantie dit jaar, of liever een fiets i.p.v. een auto.

6. Heeft het bedrijf opleidingen voorzien? En welke? Wij zien dat werkgevers dit ook steeds meer gebruiken om zich te onderscheiden.

7. Sta ook stil bij je doorgroeimogelijkheden. Starters denken vandaag na op langere termijn. Polsen naar de mogelijkheden is dus zeer slim.

Lees ook: 10 tips om een mooi salaris binnen te rijven (e-gids)

(jh/kv)

13 mei 2022
Anderen bekeken ook