Net afgestudeerd
Vorige

1 van 141

Volgende

Waarom moet ik me inschrijven als werkzoekende?

Wanneer je afgestudeerd bent is het verstandig om je zo snel mogelijk te laten inschrijven als werkzoekende bij de VDAB. Dit om je wachttijd van start te laten gaan en zo recht te hebben op een wachtuitkering.

Als je niet ingeschreven bent als werkzoekende heb je geen recht op een wachtuitkering (stempelgeld voor schoolverlaters). Hoe sneller je bovendien bent ingeschreven, hoe sneller je aanspraak kunt maken op een wachtuitkering.

<H2>Gratis opleidingen en begeleiding</H2>

Als ingeschreven werkzoekende krijg je bovendien jobaanbiedingen op jouw maat toegestuurd. Bij de VDAB kun je gratis een opleiding volgen, leren solliciteren of in een trajectbegeleiding stappen. Indien je met het openbaar vervoer naar een jobinterview gaat, heb je recht op een vergoeding. En wanneer je een getuigschrift nodig hebt van de gemeente, kun je korting krijgen. Zelfs als je verwacht snel werk te vinden na je eindexamens, is het verstandig je in te schrijven als werkzoekende. Er kan immers een kink in de kabel komen. Vergeet ook niet jezelf weer uit te schrijven als je een job hebt gevonden.

<h2>Wat als je je niet inschrijft?</h2>

Als je je niet inschrijft, kun je ook bepaalde sociale rechten kwijtspelen (ziekteverzekering, kinderbijslag) en kom je niet in aanmerking voor een zogenaamde ‘startbaan’. 

6 augustus 2019
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook