“Om onze economische weerbaarheid op de arbeidsmarkt te behouden, moet er een betere match zijn tussen vraag en aanbod. Daarom vullen we de eerder gestemde jobsdeal aan met een nieuw pakket aan maatregelen om vacatures makkelijker in te vullen.”
De recente Beleidsverklaring van premier Alexander De Croo windt er alvast geen doekjes om: werken moet meer dan ooit lonen en wie graag wil bijverdienen moet hiertoe alle kansen krijgen.
Interesse in een flexi-job? Bekijk het huidige vacatureaanbod
Eén van die kansen is de flexi-job. Hierbij kun je sinds 2015 als werknemer onbelast en onbeperkt aan de slag in een aantal vooraf vastgelegde sectoren zoals de horeca en de detailhandel (bv. bakkerij, slagerij, kledingwinkel, kapperszaak, fitnesscentrum, schoonheidsinstituut en supermarkt). Voorwaarde is wel dat je minstens 4/5de werkt bij één of meerdere werkgevers. Ook gepensioneerden komen voor dit stelsel in aanmerking.
De flexi-job is een populair systeem om bij te verdienen. Niet onlogisch als je weet dat die inkomsten onbelast zijn (en dus niet aangegeven moeten worden in de belastingbrief): het brutoloon is dus het nettoloon.
Ontdek: Hoeveel blijft er van mijn brutoloon netto over?
Dankzij het begrotingsakkoord wordt het aantal sectoren waarin je als flexi-jobber kunt werken fors uitgebreid. Concreet: vanaf 1 januari 2023 kun je ook in de zorg (bv. catering in een woonzorgcentrum), de sport, de evenementen en cultuursector en de landbouw (bv. melkveebedrijf, hoevewinkel,…) aan de slag als flexi-jobber.
Een win-winsituatie voor beide partijen want zo is er voor de werknemer (of gepensioneerde) een groter en diverser aanbod aan flexi-jobs en kunnen werkgevers hun (tijdelijke) vacatures makkelijker invullen door gemotiveerde en flexibele werkkrachten.
Ter info: de concrete paritaire comités worden binnenkort bekendgemaakt.
Extra: Al jouw vragen over flexi-jobs beantwoord
Ook studenten die meer willen verdienen, kunnen nu dankzij het begrotingsakkoord langer (en dus meer uren) werken. Hun maximale aantal uren studentenarbeid (het zogenaamde studentencontingent) wordt hierbij verhoogd van 475 uren naar 600 uren per kalenderjaar. Het zou gaan om een tijdelijke maatregel tot 2024, daarna wordt het geëvalueerd.
Studentenjob FAQ: alles wat je moet weten
(fd)
9 november 2022Sinds 2018 kan je, behalve in de horeca, ook in een aantal andere sectoren met een flexie-job aan de slag. Ja, ook gepensioneerden en leerkrachten...
Flexi-jobs zijn niet alleen populair bij werknemers, ook werkgevers zien er steeds vaker de voordelen van in. Kan het binnenkort overal?
De stijgende levenskosten sparen niemand, zelfs mensen met een vaste job zijn steeds vaker op zoek naar een extra inkomen. Wat zijn de mogelijkheden?
Flexi-jobs zijn vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen. Maar welke gevolgen brengt dat met zich mee?
Wat is een flexi-job precies? Wie kan het uitoefenen en wanneer? Hoeveel verdien je ermee? We beantwoorden al jouw vragen over flexi-jobs...
Bijklussen na je 65ste? Sommige gepensioneerden zeggen resoluut ‘nee, bedankt’. Maar er zijn ook genoeg mensen die aan de slag blijven. Mag dat wel?
De tijd dat enkel horecazaken zich konden beroepen op flexijobs, is voorbij.
Wil jij graag een extra cent verdienen? Hier vind je enkele tips om mee rekening te houden!
De samenleving is diverser dan ooit, en ook op het werk is er steeds vaker die melting pot. Een goede zaak want diversiteit op de het werk heeft veel voordelen.