Wettelijk pensioen
Vorige

1 van 69

Volgende
Volgend artikel:

Het pensioen van een hoofdinspecteur van politie: 3.800 euro bruto

Bijverdienen na je pensioen: wat zijn de opties?

Bijverdienen na pensioen
Bijklussen na je 65ste? Sommige gepensioneerden zeggen resoluut ‘nee, bedankt’, en profiteren volop van hun tweede leven. Maar er zijn ook genoeg mensen die maar wat graag aan de slag blijven. Mag dat wel?

Het antwoord is gelukkig ja! Meer nog, er zijn zelfs mensen die niets van hun pensioen verliezen als ze bijklussen. Tot die geluksvogels horen de gepensioneerden die …

 • ... minstens 65 jaar oud zijn (of dat dit jaar nog worden) en een rustpensioen krijgen. Let wel: wie een gezinspensioen via de partner krijgt, valt helaas uit de boot. En vanaf 2025 wordt de leeftijdsgrens trouwens opgetrokken tot 66 jaar, vanaf 2030 tot 67 jaar.
 • ... minimaal 45 jaar hebben gewerkt.
 • ... een overgangsuitkering krijgen. Dat is een ‘premie’ voor weduwen en weduwnaars die jonger zijn dan 46 jaar en 6 maanden (wie ouder is krijgt een overlevingspensioen).
Lees ook: Op welke leeftijd ga jij op pensioen?

Wie dus jonger is dan 65 of geen 45 jaar heeft gewerkt, moet z’n inkomsten goed in de gaten houden. Verdien je meer dan wettelijk is toegelaten, dan is de kans wel heel groot dat je een stuk van je pensioen verliest.

Hoeveel je precies mag bijverdienen, hangt van allerlei factoren af. Ben je werknemer of zelfstandige? Krijg je nog kindergeld? Heb je een rust- of een overlevingspensioen? Vraag dat op voorhand zeker na, zodat je bijverdienste geen financiële afknapper wordt.

Bereken: Hoeveel pensioen zal jij krijgen?

Flexi-jobbers

Wie na zijn pensioen niet meer voltijds aan het werk wil, kan perfect voor een flexi-job kiezen. Dat zijn flexibele jobs waarmee de werkgever op drukke momenten extra personeel kan inzetten. Opgepast, want flexi-jobs zijn enkel toegestaan in de horeca (vb. het dorpscafé) en de kleinhandel (de bakker of buurtwinkel). Het goede aan een flexi-job is dat de inkomsten belastingvrij zijn, als je niet meer verdient dan toegelaten.

Je kunt natuurlijk ook een centje bijverdienen in het verenigingsleven (een sportclub bijvoorbeeld) of in de deeleconomie (je vakantiehuis verhuren via Airbnb). Die inkomsten worden wél belast maar aan een gunsttarief, namelijk 10 procent, en je hoeft geen sociale bijdragen te betalen. Let wel, je mag dan niet meer dan 6.540 euro verdienen.

Lijkt een flexi-job jou wel iets? Bekijk het huidige vacatureaanbod

Belastingen

Iedereen betaalt belastingen op het pensioen en ook dat mag je niet uit het oog verliezen als je gaat bijklussen. Bedraagt je wettelijk pensioen minder dan 16.690 euro per jaar? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Wie meer krijgt, moet hoogstwaarschijnlijk wel wat meer belastingen betalen.

Kortom: je mag als gepensioneerde zeker nog een centje bijverdienen, maar kijk altijd goed na welke regels op jou van toepassing zijn.

Extra: Moet ik belastingen betalen op mijn bedrijfspensioen?

(dt/em) - Bronnen: Federale Pensioendienst / HLN

5 augustus 2022
Anderen bekeken ook
Meest gelezen
 1. 1 Dit zijn de 10 best betaalde jobs in België
 2. 6 Hoeveel verdien je in het onderwijs?
 3. 2 Klaar voor je eerste job!
 4. 7 Alles dat je moet weten over deeltijds werken
 5. 3 De 20 meest gevraagde jobs in chemie en farma
 6. 8 Bereken hoeveel werkloosheidsuitkering jij krijgt
 7. 4 Hoeveel blijft er van mijn brutoloon netto over?
 8. 9 Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids
 9. 5 In 4 stappen naar een perfect CV
 10. 10 Ziekte FAQ: alles over jouw rechten en plichten