Wettelijk pensioen
Vorige

1 van 69

Volgende
Volgend artikel:

Het pensioen van een hoofdinspecteur van politie: 3.800 euro bruto

Op pensioen: 3 tips om het zwarte gat te vullen

Zwart gat pensioen
We kennen het allemaal: het spreekwoordelijke zwarte gat na een lange loopbaan. Sommigen staan te springen om het te vullen, anderen cirkelen er angstig omheen. Tot welk kamp je ook behoort, de overgang van een werknemer naar iemand op rust zit er onvermijdelijk aan te komen. En dan ben je maar beter goed voorbereid.

De definitie van het zwarte gat is voor iedereen anders. Voor de ene gaat het over het sociale luik dat wegvalt en de leegte, voor de andere over zich nuttig voelen en bijdragen aan een groter geheel. Maar veel gepensioneerden ervaren een gevoel van eentonigheid, verveling of angst tijdens de beginfase van hun pensioen.

Die gevoelens zijn doodnormaal wanneer je dagritme, dat vaak jaar en dag hetzelfde was, opeens wegvalt. Maar er zijn enkele manieren om dat gevoel te vermijden.

Lees ook: Wanneer wil jij met pensioen gaan?

1. Ga actief op zoek

Het is heel belangrijk dat je doorheen je actieve werkcarrière al manieren zoekt om je dagdagelijkse behoeften in te vullen zonder link met je betaalde job. Als dat werk dan wegvalt na je pensioen, heb je tenminste nog andere zaken om naar uit te kijken die je dag een bepaald ritme geven.

Dat kan gaan over je wekelijkse lessen keramiek, dat uurtje sport op woensdag of je kleinkinderen die elke zaterdag komen spelen. Of zoek een leuke bijscholing die volledig bij je interesses aansluit. Je bent nooit te oud om te leren! En vergeet eventueel vrijwilligerswerk niet!

Op je 40ste met pensioen? Het kan zo!

2. Ontdek een nieuw ritme

Je moet geen volledig pensioenplan klaar hebben voor je aan dat tweede leven begint. Maar je kan best wel al nadenken over de indeling van je dag. Ga daarom op zoek naar vaste patronen die voor jou werken.

Schakel je wekker niet uit, hou dagelijks om 10 uur een koffiepauze of ga op een vaste dag boodschappen doen. Zo neem je kleine dingen uit je werkleven mee en vermijd je een zwart gat waarin uren en dagen alleen maar op elkaar beginnen te lijken. Zelfs een klein beetje ritme volstaat vaak al om op de been te blijven.

CHECK: Ga in 10 stappen vroeger met pensioen

3. Sluit je werkleven goed af

De werkgever kan zeker ook een rol spelen in je pensioen. Zo kan je actief hulp vragen om je richting het einde van je loopbaan te gidsen. Bouw bijvoorbeeld de werkuren langzaam af. En laat zeker geen afscheidsfeestje voor je pensioen in spe voorbijgaan! Zo kan je met een goed gevoel beginnen aan een nieuwe fase in je leven.

Jouw bedrijfspensioen: wat je zeker moet weten

(ch/em) - Bron: Radio 1, Leef je pensioen

19 juni 2022
Anderen bekeken ook
Meest gelezen
  1. 1 Dit zijn de 20 meest gezochte functies in de zorg
  2. 6 In 4 stappen naar een perfect CV
  3. 2 Hoeveel salaris krijg je als starter?
  4. 7 Alles dat je moet weten over deeltijds werken
  5. 3 Klaar voor je eerste job!
  6. 8 Bereken hoeveel werkloosheidsuitkering jij krijgt
  7. 4 Dit zijn de 10 best betaalde jobs in België
  8. 9 Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids
  9. 5 Hoeveel blijft er van mijn brutoloon netto over?
  10. 10 Ziekte FAQ: alles over jouw rechten en plichten