Wettelijk pensioen
Vorige

1 van 65

Volgende

Op je 40ste met pensioen? Het kan zo!

Op je 40ste met pensioen
Elke dag verlof en nooit meer moeten werken: voor sommigen onder ons is het pensioen een aangenaam vooruitzicht om - al dan niet reikhalzend - naar uit te kijken. Maar wat als je het slim aanpakt en bv. al op je 40ste op pensioen kunt? Te mooi om waar te zijn… of toch niet?

Vroeg of laat op pensioen

Ter info: vanaf 2030 verhoogt de pensioengerechtigde leeftijd voor werknemers naar 67 jaar. Als je dit te lang vindt, kan je onder bepaalde voorwaarden vervroegd op pensioen gaan of het lot in eigen handen nemen en actie ondernemen om zelf te kunnen bepalen wanneer je stopt met werken. Om dat te kunnen bereiken, zul je wel ingrijpende keuzes moeten maken.

Lees ook: Wanneer wil jij met pensioen gaan?

Financieel stappenplan met FIRE

Volgens de FIRE beweging (Financial Independence Retire Early) moet dit jou vast lukken… als je het slim aanpakt natuurlijk. Deze tips verhogen de kans dat ook jij op je 40ste financieel onafhankelijk bent en permanent met een cocktail kunt ontspannen in je tuin of op een exotisch strand.

1. Maak een financieel plan

Geld maakt niet gelukkig, maar toch… Zoek voor jezelf uit hoeveel geld je nodig hebt om comfortabel en zorgeloos te leven. Hoeveel geld wil je elke maand uitgeven en hoeveel heb je nodig om bv. je huis af te betalen? Hoe hoger je gewenste levensstandaard, hoe groter het bedrag dat je aan de kant zult moeten zetten natuurlijk.

2. Zorg voor een goed inkomen

Grijp elke kans om tijdens je carrière zoveel mogelijk geld te verdienen. Van heel wat overuren en een bijverdienste tot promotie en opslag: elke manier is goed om je bankrekening te spekken. Work hard now and play hard later.

Extra: 10 tips om snel veel geld te verdienen

3. Leef zuinig

In een wereld vol marketingtrucs en bijbehorende verleidingen is deze stap de allermoeilijkste. Heb je écht wel 3 fietsen, 5 abonnementen en je dagelijkse dure meeneemkoffie nodig? Door minimalistisch te leven en minder uit te geven kun je heel wat geld besparen. Wees een bewuste en slimme consument die zich niet laat vangen door hypes, trends en peer pressure om onnodig geld uit te geven. We wensen je alvast goede moed, een stevige vastberadenheid en een ijzeren discipline. Less now is more later.

4. Spaar je inkomen

Probeer elke maand zoveel mogelijk geld aan de kant te zetten. Slimme tip: geef minder geld uit dan dat er geld binnenkomt: dat scheelt een flinke slok op de financiële borrel.

Ontdek: 5 tips om te kunnen sparen én genieten

5. Beleg je geld

Een doorsnee spaarrekening mag dan wel niet zoveel opbrengen, wie slim is investeert in een goede belegging. Laat je professioneel adviseren door iemand met kennis van zaken en beleg je verdiende geld. Spreid de risico’s zodat je door een foute belegging niet alles kwijt bent. Idealiter kun je later leven van je rendement.

6. Hou vol

Hoe moeilijk het ook soms lijkt, hou toch vol en focus je op je ultieme einddoel: zelf kiezen wanneer je stopt met werken… en wanneer je begint met in alle vrijheid écht te leven.

CHECK: In 10 stappen vroeger met pensioen

(fd)

29 april 2022
Anderen bekeken ook