Individueel pensioensparen
Vorige

1 van 22

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel moet je sparen voor een deftig pensioen?

Ga in 10 stappen vroeger met pensioen

20 jaar geleden leek het een niet te verwezenlijken droom, maar de afgelopen jaren lukt het toch alsmaar vaker: jong met pensioen gaan. Denk jij wat ik denk? *Dat wil ik ook!*

Financieel onafhankelijk zijn op jonge leeftijd? Het kan, maar je moet op een slimme manier omgaan met geld. Bereid je daarnaast voor op enkele opofferingen en hup, je bent er klaar voor. Met deze 10 tips krijgt jouw strategie alvast vorm en kan je beginnen sparen voor een zorgenvrij én vervroegd pensioen.

1. Betaal je schulden af

Beginnen sparen zodat je niet meer moet werken kan niet zolang je nog schulden af te betalen hebt. Leningen voor je huis, je wagen, enzovoort moeten eerst uit de weg geruimd worden. De beste manier om dit aan te pakken is door een lijstje te maken van al je af te betalen schulden, geordend van hoogste naar laagste rentevoet en met de grootste bedragen voorop. Hoe sneller deze afbetalingen weggewerkt zijn, des te sneller je kan sparen voor je pensioen.

2. Hou je uitgaven bij en bepaal een budget

Vooraleer je kan stoppen met werken, moet je weten wat je op jaarbasis uitgeeft. Noteer daarom al je kosten en uitgaven, zodat je de punten kan vinden waar je op kan besparen. Misschien geef je wel onnodig veel geld uit aan interieurspullen of broodjes tijdens de lunch. Bekijk wat je nodig hebt om een jaar van te leven vanaf het moment dat je geen salaris meer ontvangt en maak hier een overzicht van. Belangrijk: wees genadeloos in die eerste maand en bekijk alleen wat je écht nodig hebt om een goed leven te leiden.

3. Upgrade je levensstijl niet

Tijdens je loopbaan is de kans groot dat je wel wat loonsverhogingen en bonussen zult ontvangen. Dat betekent: meer cash en meer flexibiliteit. Een eerste reflex die je zal ondervinden, is het gevoel dat je jezelf eens mag verwennen, want je hebt hier wel hard voor gewerkt! Als je echt in pensioen wil gaan op je 50ste, doe je dit misschien toch beter niet. Die extra centjes brengen je veel sneller bij je doel dan het leiden van een luxueuzere levensstijl die niet echt noodzakelijk is.

4. Spaar meer

Sparen, besparen en nog eens sparen, dat is eigenlijk waar het om draait. Vele blogs adviseren om 10% van je inkomen opzij te zetten, maar voor de plannen die jij voor ogen hebt, zal dit percentage heel wat hoger moeten liggen. Agressief sparen is de enige weg naar een jong en comfortabel pensioen. Joel Jonathan, een Amerikaan die op z’n 34ste in pensioen ging, spaarde maar liefst 80% van zijn maandelijkse inkomen. Daarvoor heeft hij veel opofferingen gemaakt en 5 jaar op het absolute minimum geleefd, maar hij heeft zijn doel wel erg snel bereikt.

5. Tijd voor een extra job

Met flexijobs staan deuren wagenwijd open. Je kan bijvoorbeeld een keer per week gaan bijklussen in de horeca of in een winkel. Stel dat je zo’n 50 euro op een avond of op zaterdag kan verdienen, dan is dat 200 euro per maand extra of 2.400 euro per jaar. Steek je dat geld in pensioensparen, met een zo hoog mogelijke intrestvoet, dan brengt dit ook nog eens jaarlijks op zonder dat je er iets extra moet voor doen.

Je kan natuurlijk ook altijd zelfstandig worden in bijberoep, als dit mag van je werkgever. Een webshop, of verkopen via online platformen? Maak van je hobby een inkomen en zet de opbrengsten ervan opzij.

6. Investeer veilig

Om er zeker van te zijn dat je niet helemaal zonder maandelijks inkomen valt tijdens je pensioen, kan je in bepaalde zaken investeren. Vastgoed is hiervoor nog steeds de beste optie. Een appartement of huis verhuren, zorgt voor een mooie winst. In het begin zal dit geld vooral dienen om de lening op het vastgoed af te betalen, maar daarna is het een inkomen waar je van kan leven.

7. Zorg voor een noodplan

Je weet nooit wanneer er zich een noodsituatie voordoet, dus het is nooit slecht om een back-upplan te hebben voor wanneer je meer nodig hebt dan normaal. Hier bestaan verschillende opties voor, je kan bijvoorbeeld je huis verhuren en tijdelijk bij je ouders of andere familie gaan wonen, of je kan bovenop wat je nu doet een parttime job aannemen.

8. Raadpleeg een financieel adviseur

Als je niet zo goed bent in sparen, dan is een gesprek met een financieel adviseur misschien geen overbodige luxe. En laat ons nu eens eerlijk zijn, wie van ons is er écht een kei in het opzij zetten van z’n geld? Zo een financieel adviseur kan je pensioeninkomen met zo’n 20% verhogen gedurende de hele levensduur van een belegging. Ze beoordelen je financiële situatie en helpen je bij het opstellen van een realistisch plan om je doelstellingen te behalen.

Jammer genoeg is zo’n plan niet gratis… Het wordt op maat gemaakt, waardoor er een fiks prijskaartje aan verbonden is, afhankelijk van wat je nodig hebt. Maar bekijk het als een investering: je betaalt er nu voor, maar je bespaart er later veel mee.

9. Verkoop wat je niet nodig hebt

Het leven kan duur zijn, maar soms maken we het zelf duurder dan nodig. Kan je bijvoorbeeld je woon-werkverkeer met het openbaar vervoer doen, maar verkies je een auto? Probeer dan de auto eens te schrappen en als dat lukt en je geraakt van punt A naar punt B, kan je deze zelfs verkopen… Door minimalistischer te leven, kan je heel wat kosten schrappen, waardoor je geld opzij kan zetten voor belangrijkere zaken, zoals reizen en genieten van een snel pensioen.

10. Woon kleiner

Leningen betaal je vaak heel erg lang af, soms zelfs voorbij je pensioenleeftijd… Daardoor kan je niet of weinig sparen. Kies er daarentegen voor om in een kleiner huisje te gaan wonen, of samen te gaan wonen met familie of vrienden. Kan je daarbovenop ook de kosten drukken door bijvoorbeeld een goedkoper abonnement te nemen voor TV en internet, of je abonnement bij Netflix stopzetten? Dan komt dat pensioen steeds sneller dichterbij.

(mr)

30 juli 2019
Anderen bekeken ook