Hoeveel ben ik waard?
Vorige

1 van 268

Volgende
Volgend artikel:

Gen Z gaat voor jobinhoud, sfeer en … een flinke pree

TEST: Leef jij boven je stand?

Leef jij boven je stand?
Geld lenen, in het rood gaan of afbetalen op krediet. Vandaag heb je zoveel mogelijkheden om met een beperkt budget toch te leven zoals je zelf graag wil. Met als gevolg dat je meer uitgeeft dan je eigenlijk hebt. Leef jij boven je stand? Doe snel de test!

1. Heb je minder dan een zesvoud van je maandloon op je spaarboek?

Stukken aan je auto of de verwarming die het plots niet meer doet? Het zijn onverwachte uitgaven die een flinke hap uit je budget nemen. Zorg daarom dat je genoeg geld op je spaarboekje hebt voor noodgevallen. Vermenigvuldig je maandloon met zes. Dat bedrag is een mooie richtlijn als reservekapitaal. Heb je geen zekerheid op je werk of ben je zelfstandige? Zorg dan voor een buffer van twaalf maanden.

2. Betaal je je vakantie op krediet?

Een heerlijk weekje genieten onder de Spaanse zon? Graag! Maar als je langer moet afbetalen dan je er daadwerkelijk van kunt genieten, is het té hoog gegrepen. Probeer dus doorheen het jaar geld aan de kant te zetten voor je vakantie.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas

3. Betaal je je wagen langer dan drie jaar af?

Een auto staat op de tweede plaats wat betreft de duurste aankopen in je leven. Betaal je langer dan drie jaar af voor je auto? Dan is een budgetvriendelijkere wagen een must.

4. Reken je op dertig jaar om je huis af te betalen?

Is je huis pas over dertig jaar volledig afbetaald? Dan heb je waarschijnlijk meer schulden gemaakt dan nodig. Als je kiest voor een huis met een hogere maandelijkse afbetaling, op een termijn van bijvoorbeeld 20 jaar, betaal je ongetwijfeld minder.

Gelukkig met wat je verdient?

5. Betaal je regelmatig vergoedingen omdat je in het rood staat?

Is het geld op maar wil je héél graag die mooie laarzen of nieuwe smartphone? Dan ga je toch even in het rood. Maar als die kredietlijn onmisbaar wordt en je hier regelmatig op steunt, geef je meer uit dan je daadwerkelijk kunt. En dat moet je zo vaak mogelijk vermijden.

6. Overschrijd je je kredietlimiet?

Als je je kredietlimiet overschrijdt, betaal je een vergoeding. Maar wat velen niet weten is dat het ook de rente van je toekomstige leningen kan verhogen. Opletten geblazen!

7. Huur je, ondanks dat je schulden hebt, toch mensen in voor werkjes die je eigenlijk zelf kunt doen?

Een huishoudhulp of een tuinman? Voor sommigen noodzakelijk maar voor anderen pure luxe. Kun je je huis echt niet zelf poetsen of het gazon zelf maaien? Hierdoor bespaar je heel wat geld. Ideaal om bijvoorbeeld een noodrekening op te bouwen.

Heb je drie of meer keer ‘ja’ geantwoord op bovenstaande vragen? Dan leef jij wellicht boven je stand! Maar maak je geen zorgen, met een aantal kleine veranderingen geraak je meteen uit de gevarenzone. Laat bijvoorbeeld je afbetalingsplan voor je huis of je auto opnieuw bekijken, spaar voor een vakantie en neem afscheid van je poetsvrouw.  

(dt/em)

13 juni 2020
Anderen bekeken ook