Wettelijk pensioen
Vorige

1 van 69

Volgende
Volgend artikel:

Het pensioen van een hoofdinspecteur van politie: 3.800 euro bruto

Wanneer kan ik met pensioen?

Met pensioen gaan
Momenteel bedraagt de wettelijke pensioenleeftijd voor werknemers in de privésector 65 jaar, en je zult van een volledig pensioen kunnen genieten na een loopbaan van 45 jaar.

Deze leeftijd wordt de komende jaren geleidelijk opgetrokken. Tot en met 1 januari 2025 geldt nog de huidige wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar. Vanaf 1 februari 2025 wordt de leeftijd verhoogd tot 66 jaar en vanaf 1 februari 2030 komt dit op 67 jaar. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen, en is van toepassing op werknemers, ambtenaren en zelfstandigen.

Voor bepaalde categorieën van ambtenaren of werknemers ligt de leeftijdsgrens echter hoger (bijvoorbeeld rechters) of lager (zoals militairen, zeevarenden, vliegend personeel van de burgerluchtvaart en mijnwerkers). 

Extra: Zo bereken je hoeveel pensioen je zal krijgen

Vervroegd pensioen

Als gewone werknemer kan je ten vroegste al op je 60ste met pensioen gaan, afhankelijk van je leeftijd en je loopbaanduur. Wanneer je een loopbaan hebt die korter is dan 45 jaar, dan ontvang je wel minder pensioen.

Minimumleeftijd en bijhorende loopbaanduur op de datum waarop je vervroegd met pensioen wilt gaan

  • 60 jaar en 44 loopbaanjaren
  • 61 jaar en 43 loopbaanjaren
  • 62 jaar en 43 loopbaanjaren
  • 63 jaar en 42 loopbaanjaren

Brugpensioen

In principe kan je vanaf 62 jaar met SWT (brugpensioen) met een loopbaan van 40 jaar voor mannen of een loopbaan van 37 jaar voor vrouwen (al wordt dat geleidelijk aan opgetrokken tot 40 jaar in 2024). In uitzonderlijke gevallen kun je zelfs nog vroeger op brugpensioen. 

Lees ook: Alles wat je moet weten over SWT (brugpensioen)

Niet verplicht

Je bent als werknemer uiteraard niet verplicht om op rustpensioen te gaan. Indien je graag nog langer wil doorwerken en je werkgever daarmee akkoord gaat, dan dien je gewoon op een later moment een pensioenaanvraag in. Trouwens, ook als je wel al met pensioen bent kun je nog bijverdienen, maar als je je maandelijkse pensioen wilt behouden, moet dat wel binnen bepaalde grenzen gebeuren.

Meer informatie over het pensioen vind je op de website van de Federale Pensioendienst.

Ontdek: 7 tips om een mooi pensioen op te bouwen

(lm) - Bron: Federale Pensioendienst 

3 september 2022
Anderen bekeken ook