Wettelijk pensioen
Vorige

1 van 39

Volgende

Wanneer kan ik met pensioen?

Momenteel bedraagt de wettelijke pensioenleeftijd voor werknemers in de privésector 65 jaar, en je zult van een volledig pensioen kunnen genieten na een loopbaan van 45 jaar.
#

Voor vrouwelijke werknemers was dit vroeger 60 jaar met een loopbaan van 40 jaar. Dit werd beschouwd als een discriminatie van de mannen, en dus besliste de overheid om de pensioenleeftijd en de loopbaanvereiste voor de vrouwen geleidelijk op te trekken. Ondertussen zijn de vereisten voor mannen en vrouwen gelijkgesteld.

Wie zijn brood verdient op zee, kan al op 60 jaar met pensioen; voor het personeel van de burgerlijke luchtvaart is dat op 55. Ook andere werknemers kunnen al vanaf 60,5 jaar met wettelijk pensioen, maar dan moet je wel een loopbaan kunnen bewijzen van 38 jaar. Allicht zal je wettelijk pensioen dan ook heel wat minder bedragen, vermits ook je bewezen loopbaan korter zal zijn.

Als bruggepensioneerde kan je niet vervroegd met pensioen gaan. Men moet wachten tot de 65ste verjaardag.

Je bent uiteraard niet verplicht om op rustpensioen te gaan als je nog werkt. Trouwens, ook als je wel al met pensioen bent, kun je ook nog bijverdienen, maar als je je maandelijkse pensioen wilt behouden, kan dat wel maar binnen bepaalde grenzen.

Meer informatie over het pensioen vind je op de website van de Rijksdienst voor Pensioenen.

3 september 2013
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook