Sollicitatiebrief
Vorige

1 van 70

Volgende
Volgend artikel:

Helpt ChatGPT jou ook bij het solliciteren?

Schrap deze 12 woorden meteen uit je cv!

Je cv iets mooier maken dan het in werkelijkheid is? Het kan! Maar alleen als je tijdens je sollicitatiegesprek de dingen ook waar kunt maken. Spreek je volgens je cv perfect Frans, maar struikel je tijdens het gesprek over élk woord, dan is dat een absolute afknapper. Daarom kun je sommige dingen beter weglaten.

Op zoek naar een nieuwe job? Dan wil je er natuurlijk alles aan doen om de werkgever van je talenten te overtuigen. En dat doe je met je cv. Want als die niet in het oog springt, kun je een gesprek wel vergeten. Al overdrijf je best niet. Deze woorden zijn absolute afknappers voor werkgevers.

1. Werkloos

Je job verloren door herstructureringen? Een half jaar thuis geweest door een burn-out en daardoor ontslagen? Dat je een tijdje werkloos bent geweest, kan verschillende oorzaken hebben. Maar benadruk het niet extra. Aan de opsomming van je jobs en studies merken ze meteen dat je even zonder werk hebt gezeten. Ook huismoeders laten privé informatie over relaties en kinderen best achterwege.

2. Objectief

Geef je potentiële werkgever de informatie mee die voor hem interessant is. Solliciteer je voor een job als accountant? Dan maakt het niets uit dat je de meest geliefde babysitter van de buurt bent. En als je alleen maar relevante informatie meegeeft, hoef je echt niet te benadrukken dat je objectief bent.

3. Rockster of superninja

Speel je elk weekend het café in je dorp plat met je band? Of verkleed je je elke week in een superninja? Heel fijn, maar een absolute no go op je cv.

4. Verantwoordelijkheid

Natuurlijk mag je een beetje opscheppen over alles wat je al bereikt hebt, maar verpak het op de juiste manier. Vermijd woorden zoals verantwoordelijkheid en maak gebruik van cijfers of mooie, beschrijvende woorden. Zo maak je nog meer indruk.

5. Synergie

Ben je een echte teamplayer? Top! Maar let op dat je cv praktisch en overzichtelijk blijft, zonder al te veel moeilijke termen te gebruiken. Dus woorden zoals synergie, broederschap en dimensie laat je best achterwege.

6. Referenties op aanvraag

Als iemand oprecht in je geïnteresseerd is, wil hij natuurlijk meer over je te weten komen. De perfecte manier is om informatie in te winnen bij je vorige werkgevers. En dat wil hij of zij meteen kunnen doen. Schrijf dus niet dat je referenties kunt geven op aanvraag. Dat is tijdverspilling.

7. Hardwerkend

Op tijd komen én hard werken. Het is niet iedereen gegeven. Al gaat je baas er wel van uit dat je het gewoon doet. Dat hoef je dus niet extra te benadrukken. Leg liever de focus op je andere kwaliteiten.

8. Expert

Vind je jezelf een expert? Wees toch voorzichtig met zulke uitspraken. Je legt de lat voor jezelf enorm hoog en als je verwachtingen creëert die je niet kunt waarmaken, werkt dat alleen maar in je nadeel.

9. PowerPoint specialist

Geef toe, wie kan er niet met PowerPoint werken? Door vaardigheden op te noemen die werkelijk iedereen heeft, maak je geen indruk. Spreek je Arabisch of Chinees? Dáár kun je mee uitpakken.

10. Niet negatief

Een positief cv is een grotere kans op de job! Niemand houdt van pessimisten, en dus ook niet van negativiteit. Vermijd daarom de woorden ‘geen’ en ‘niet’, die sowieso al een negatieve bijklank hebben.

11. Resultaatgericht

Het woord ‘resultaatgericht’ vind je in bijna elk cv terug. Als je werkgever élke keer dat woord ziet staan, neemt het uiteindelijk af in sterkte. Wees origineel en creatief in je woordgebruik, dat is wat je werkgever onthoudt.

12. Ik, jij, hij of zij?

Het is logisch dat als je over jezelf praat, je het woord ‘ik’ gebruikt. ‘In 2011 ging ik voor zes maanden naar Afrika als vrijwilliger.’ Sommigen gaan nog een stapje verder door ‘hij’ of ‘zij’ te gebruiken. Eén goede raad: doe het niet! Wees zo kort mogelijk: ‘Jan – jun 2011: vrijwilligerswerk in Afrika.’

(dt/em) - Bron: MAN MAN 

29 maart 2018
Anderen bekeken ook