Sollicitatiebrief
Vorige

1 van 71

Volgende
Volgend artikel:

Kandidaten die ChatGPT inzetten, worden vaker uitgenodigd

Referenties op je cv: waardevol of waardeloos?

Soms vragen recruteerders je tijdens een sollicitatiegesprek een aantal referenties op te geven. In sommige gevallen vereist een vacaturetekst dat. Het geeft werkgevers de mogelijkheid van iemand anders te horen wie je bent, hoe je werkt, en wat jouw sterke én zwakke punten zijn.
#

Sommige HR-specialisten vinden die referenties waardeloos en het vermelden niet waard. Maar in enkele gevallen kan een goed gekozen referentie toch het verschil maken.

Beter niet op je cv

Wat je eerst en vooral moet weten: op een cv horen eigenlijk geen referenties thuis, tenzij het echt om referenties gaat die potentiële werkgevers figuurlijk van hun sokken blazen. Vermeld ze in dat geval wel, maar in de meeste gevallen geldt dat je ze beter achterwege laat.

Onthou ook dat je de persoon die je opgeeft als referentie ervan verwittigt dat hij of zij mogelijk zal gecontacteerd worden door je potentiële nieuwe werkgever. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat je er zeker van bent dat je referentie tevreden was over jouw werkprestaties. Geef dus niet je laatste werkgever op wanneer je bij deze met slaande deuren bent vertrokken… Leg in dat geval uit waarom je met ruzie bent vertrokken en verwijs door naar iemand je kwaliteiten wel kon appreciëren.

Kies verstandig

Waarom mogelijke werkgevers referenties vragen? Heel simpel: soms worden mensen ervan weerhouden bepaalde dingen op papier neer te schrijven, terwijl ze zich minder geremd voelen tijdens een echte conversatie. Wanneer een potentiële werkgever je opgegeven referentie contacteert, zal hij letten op de toon van diens stem en op de dingen die je referentie zegt. Of net niét zegt. Want wanneer de referentie op meerdere vragen het antwoord schuldig moet blijven, zal bij de recruteerder al gauw de alarmbel gaan rinkelen.

Ga dus niet over een nacht ijs bij de beslissing wie je opgeeft als referentie. Het kan je carrière maken, maar spijtig genoeg ook kraken…

(jn) – Bron: Express.be 

21 april 2011
Anderen bekeken ook