CV
Vorige

1 van 172

Volgende
Volgend artikel:

Mag je liegen op je cv?

10 tips voor referenties in je cv

Referenties cv
Referenties zijn vaak een verplicht nummertje in sollicitatieland. Veel werkgevers verwachten enkele namen op een cv, of ze er ook iets mee aanvangen is iets anders. Toch neem je best geen risico...

Met deze 10 tips doe je ook echt je voordeel met referenties

 1. Gebruik pas iemand als referentie wanneer je aan deze persoon toelating gevraagd hebt en hem verteld hebt over je professionele doelen. De bedoeling is dat een referentie je kansen op een job verhoogt, dit zal niet lukken als deze persoon niet eens weet dat je nieuw werk zoekt.
 2. Van referenties moet je 100 % zeker zijn dat ze ook goede dingen over jou zullen vertellen. ‘Ze werkte goed … de keren dat ze zich niet oversliep’, zal je kansen op een job niet verhogen.
 3. Geef je referenties een exemplaar van je recentste cv. Vertel welke punten je wil benadrukt zien. Je kan niet verwachten dat een referentie helemaal mee is met je professionele carrière, zelfs niet als hij je goed kent.
 4. Hou je referenties op de hoogte van het verloop van je jobzoektocht. Laat ze iets weten als je een goed sollicitatiegesprek hebt gedaan en de kans bestaat dat ze gebeld zullen worden.
 5. Als iedereen je kent met je bijnaam en je gebruikt bij sollicitaties je echte naam, vertel dit dan tegen je referenties. Anders kunnen ze wel eens verbaasd kijken als een potentiële werkgever je referenties belt om meer te weten te komen over Stijn, terwijl je al jaren Rudi wordt genoemd door je vrienden.
 6. Extra: 4 voorbeeld cv's om te gebruiken!
 7. Potentiële werkgevers houden zich daarom niet aan jouw referentielijst. Als ze je naam googlen, komen ze ook veel over je te weten en misschien bellen ze wel die ex-werkgever waar je in ruzie bent vertrokken. Daar heb je geen controle over, een reden te meer dus om je eigen referentielijst goed voor te bereiden. Overal in goede verstandhouding vertrekken, kan natuurlijk ook helpen.
 8. Je moet je referenties op de hoogte houden, maar let ook op voor informatieoverload. Brief hen enkel voor de jobs die je echt wil. Stoor hen niet met telefoons voor werk dat je toch niet wil.
 9. Bereid je op voorhand voor: neem een lijst met referenties mee op elk sollicitatiegesprek. Het geeft een goede indruk als een potentiële werkgever er onverwacht naar vraagt. Misschien doet geen enkele het, maar het bespaart je wel heel wat stress om last minute referenties bijeen te zoeken.
 10. 3 tot 5 referenties volstaan. Als er meer of minder worden gevraagd, volg dan deze instructies.
 11. Sommige bedrijven willen een persoonlijke referentie. Geen ex-collega die je betaalt om je te bestoefen. Je schoonzus is dan ook weer geen goed idee, dat komt ongeloofwaardig over. Je schoonmoeder ook niet. Neem best een jarenlange vriend.

Nog een laatste gratis tip: als je die droomjob eenmaal te pakken hebt, neem dan de tijd om je referenties uitgebreid te bedanken.

Lees ook: In 4 stappen naar een perfect cv

(mr) - Bron: write-solution.com

1 mei 2022

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook