CV
Vorige

1 van 166

Volgende
Volgend artikel:

Jobbeurs Gent in hippe MeetDistrict

Mag je liegen op je cv?

Liegen op cv
In je zoektocht naar die nieuwe job geef je met je cv tegelijk ook je visitekaartje af. Maar leugens op zo’n cv worden door managers ingeschat als een grote fout. “Je kan misschien wel hier en daar wat verbloemen of pimpen.”

Een cv is als een eerste date: je wil de beste versie van jezelf laten zien. “Maar als sollicitant mag je wettelijk qua ervaring en opleiding niets verzwijgen wat relevant is voor de betreffende vacature”, stelt Ann Rens, loopbaancoach en zaakvoerder van POP Consult & Coaching. Wat dan met een leugentje om bestwil?

1. Je diploma

Een diploma vermelden dat je niet hebt behaald, doe je beter niet. “Zoiets wordt zelfs aanvaard als voldoende reden voor ontslag wanneer je toch zou worden aangeworven”, weet Rens. Een diploma dat je wél behaalde weglaten, is iets anders.

“Wanneer je bijvoorbeeld vreest om nog maar eens afgewezen te worden omwille van je te hoog diploma, zou je kunnen overwegen om dat niet te vermelden. Al kan de vraag natuurlijk komen wat je in de tijdspanne van die studies hebt gedaan.”

EXTRA: 4 voorbeeld cv's om te gebruiken!

2. Je vorige jobs

Ook vorige jobs verzwijgen, lijkt geen goed idee. “Mochten ze er op één of andere manier toch op uitkomen, dan verlies je je geloofwaardigheid snel”, vindt ze. Wat je wel kan doen, is van zulke jobs enkel die taken benadrukken die nog een beetje relevant zijn voor de job waarnaar je solliciteert. En het dus kort en bondig houden.

Upload je cv en ontvang jobaanbiedingen op jouw maat

3. Je ziekte of werkloosheid

Je hoeft tijdens je sollicitatieprocedure geen info te delen over je gezondheid. Tenzij het impact heeft op de job die je beoogt. “Is je ziekte of beperking een belemmering voor de normale uitvoering van de job? Dan raad ik uiteraard wel aan om open kaart te spelen, vooral ook in je eigen belang”, stelt de coach. Ook hier kan er een ‘gat in je cv’ ontstaan. “Je kunt dat gat duiden tijdens het sollicitatiegesprek. Maar de kans bestaat dat je cv wordt afgewezen en je niet tot op het gesprek raakt. Vermeld daarom liever duidelijk waarom je niet hebt kunnen werken en geef er een positieve draai aan.”

Ook enkele maanden of jaren werkloosheid kunnen voor zo’n hiaat op je cv zorgen. “Mede daarom raad ik meestal aan om dit te vermelden. Maar geef goed aan wat je in die periode hebt gedaan, zoals een opleiding volgen, vrijwilligerswerk, tot het zorgen voor je kind. Een positieve invulling aan deze periode dus. Doe het kort en krachtig. Hier een uitgebreid epistel in je cv aan wijden, trekt alleen maar meer aandacht.”

Ontdek: Is een gat in je cv een probleem?

4. Je rijbewijs en wagen

Bij arbeidsbemiddelaar VDAB zien ze dat slechts 60% van de werkzoekenden in hun profiel aanduiden dat ze over een rijbewijs B of hoger beschikken. Terwijl in sommige vacatures een rijbewijs/wagen echt vereist is. Heb je die niet, maar overweeg je om voor deze job je rijbewijs te halen of een wagen aan te schaffen: zet dit dan wél op je cv. “Op je cv of in het gesprek foutief aangeven dat je wel een rijbewijs hebt, is zeker geen goed idee.”

Samengevat: hier en daar wat verbloemen, pimpen of gewoon eerlijk toelichten is (altijd) beter dan liegen. Ook om vervelende toestanden nadien te vermijden. “Ik maakte het ooit mee dat een nieuwe consultant startte, die een firmawagen in ontvangst mocht nemen. Tot bleek dat hij geen rijbewijs had. Dat was pijnlijk.”

Extra: In 4 stappen naar een perfect CV

Leugens op cv grootste sollicitatiefout

Uit een rondvraag in opdracht van Robert Half bij driehonderd managers blijkt dat deze zaken je kansen op een succesvolle sollicitatie gevoelig kunnen verkleinen:

  1. Liegen op je cv (bij 48% in de top 3 van grootste fouten)
  2. Te laat komen (39%)
  3. Je niet verdiepen in het bedrijf waar je solliciteert (31%)
  4. Negatief praten over je vorige werkgever (30%)
  5. Te direct over de voordelen praten tijdens het eerste gesprek (25%)
Lees ook: 8 gênante fouten bij het solliciteren en hoe je ze kunt voorkomen
Upload je cv en solliciteer nog makkelijker

(William Visterin)

8 september 2023
Anderen bekeken ook