Sollicitatiebrief
Vorige

1 van 72

Volgende
Volgend artikel:

Je motivatiebrief laten aansluiten bij de vacature? Zo doe je dat...

De 7 grootste flaters in cv's en motivatiebrieven

motivatiebrief flater
Een spellingsfout in je sollicitatiebrief? Een flater op je cv? Dan is de kans groot dat je kandidatuur ‘verticaal geklasseerd’ wordt. En dat wil je natuurlijk koste wat kost vermijden. Kijk je cv en sollicitatiebrief dus goed na op volgende flaters…

1. Spellingsfouten

Een klein spellingsfoutje wordt meestal wel door de vingers gezien. Maar als je de naam van het bedrijf fout schrijft, of je eigen naam, dan kun je het wel schudden. Vertrouw niet blindelings op de spellingscontrole in je tekstverwerker en laat je brief ook eens nalezen door een vriend(in) of een familielid.

2. Een lollig kiekje

Een foto waarop je in bikini op het strand ligt, met vrienden een paar cocktails drinkt in een bar of een selfie met een zwoele blik? Dat komt niet echt professioneel over. Wat is dan een goede sollicitatiefoto? Eentje op een neutrale achtergrond, met een vriendelijke blik en een outfit die perfect aansluit bij de job waarvoor je solliciteert. Vergeet zeker ook niet in de lens te kijken.

3. Te veel clichés

‘Creatief’, ‘gemotiveerd’, ‘flexibel’, ‘teamspeler’ of ‘sociaal’. Werkelijk iedereen gebruikt die woorden. Wil je opvallen? Maak je kwaliteiten en competenties dan concreet. Een styliste die ‘de trends op de voet volgt en écht luistert naar de klant’ klinkt overtuigender dan een styliste die gewoon ‘sociaal’ is.

4. Té persoonlijk

E-mailadressen als hotlittleprincess@hotmail.com of mylittleponyfan@gmail.com geven niet bepaald een goede indruk. Kies iets neutraals, zoals je naam en je voornaam bijvoorbeeld.

5. Onverzorgd

Je motivatiebrief is géén biografie. Het is dus niet de bedoeling om je hele leven neer te pennen in een doorlopende tekst, met ellenlange zinnen en weinig leestekens. Hou het bij één pagina en werk in vier alinea’s: een originele intro, waarom je de job wilt, de reden waarom het bedrijf je aanspreekt, je relevante troeven en een sterke afsluiter.

6. Té lang

Jawel, er zijn mensen die werkelijk álles op hun cv willen zetten, en daar wel een aantal pagina’s voor nodig hebben. Om het overzichtelijk te houden, voegen ze zelfs een inhoudstafel toe. Geen goed idee. Je cv mag maximum twee pagina’s lang zijn. Hou het beknopt, en vermeld enkel de zaken die nuttig zijn voor de job.

7. Een leugentje om bestwil

Iedereen liegt weleens om indruk te maken. Maar wees voorbereid op alles: als je op je cv zet dat je vlot Spaans spreekt, verschiet dan niet als je gesprekpartner je plots een vraag stelt in die taal. Algemeen geldt: indruk maken of een beetje bluffen mag, liegen absoluut niet. Zeker niet over diploma’s, want die mogen ze opvragen.

(dt/em) - Bron: Business Insider

29 mei 2020
Anderen bekeken ook