CV
Vorige

1 van 172

Volgende
Volgend artikel:

Mag je liegen op je cv?

Wat moet je doen met een gat in je cv?

een gat in je cv?
In een ideale wereld heb je een perfect cv, opgemaakt in chronologische volgorde. Daarin zit geen ‘gat’ dat je moet uitleggen aan je potentiële nieuwe werkgever of een recruiter. Helaas bestaat de ideale wereld niet.

Recruiters en werkgevers beoordelen een cv in amper 12 seconden, zo klinkt het. Een goede eerste indruk is dus cruciaal. Maar soms is een periode waarin je niet gewerkt hebt onvermijdelijk op je cv, en gaan recruiters en werkgevers daar toch graag even dieper op in tijdens een interview.

1. Weet dat er diverse verklaringen kunnen zijn

Er zijn om te beginnen verschillende redenen waarom je een ‘gat’ in je cv kan hebben. Zo zijn tijdsbestedingen als studieverlof, een (wereld)reis of ontslag al heel verschillend om in schatten en uit te leggen. “Weet alvast dat een ‘gat’ in je cv niet noodzakelijk betekent dat je geen kans maakt op de job”, stelt Özlem Simsek, managing director bij Robert Walters Belgium.

2. Wees voorbereid

Een goede voorbereiding vooraleer je naar een interview gaat, is alvast essentieel. Hou je antwoorden klaar, zodat je gemakkelijk en logisch kunt antwoorden op de vraag waarom je bijvoorbeeld een bepaalde job hebt verlaten of waarom je cv gaten zou vertonen. “Eerlijkheid is belangrijk, en werkgevers appreciëren dat ook”, benadrukt Özlem Simsek.

“Het is geen schande om toe te geven dat je een fout hebt gemaakt door een bepaalde job te accepteren, om zo erachter te komen dat het niet was wat je zocht.” Die nuances kun je aanhalen tijdens het gesprek. “Zo kun je aantonen hoe je hierop hebt gereageerd en wat je in tussentijd hebt gedaan, zoals bijscholing, vrijwilligerswerk of netwerken.” Zodra je je periode van werkloosheid kunt rechtvaardigen, hoef je je geen zorgen te maken. Zelfs niet als dat een paar keer voorkomt op je cv.

E-GIDS: Zorg voor een CV met impact (pdf)

3. Zet je vaardigheden extra in de verf

Recruiters of werkgevers die een kandidaat zoeken met specifieke, actuele vaardigheden zijn mogelijk minder geneigd om je cv te selecteren wanneer je al een tijdje werkloos bent. Daarom is het vooral een kwestie om de gepaste werkervaring zo positief en getrouw mogelijk te benadrukken.

“Als je beschikt over de specifieke vaardigheden die vereist zijn voor de functie, zet deze dan extra in de verf op je cv. Op die manier leg je niet zozeer de focus op de data in je cv en maak je meer kans om uitgenodigd te worden voor een persoonlijk gesprek.”

4. Toon je motivatie en enthousiasme

Ook bij de voorbereiding van het jobinterview zelf, is het een kwestie van je sterke punten te overlopen. “Weet waar je goed in bent, en stem je sterke punten af op de jobvereisten die in de advertentie staan.” Al gaat het ook breder: zorg ook dat je weet wat de organisatie doet en wat de job precies inhoudt. En gebruik het gesprek als een kans om je motivatie en enthousiasme te tonen. “Elke werkgever wil immers werken met toegewijde en gemotiveerde mensen. Ook al vertoont je cv hier en daar een gat, je toewijding en goede voorbereiding zullen zeker een positief effect hebben.”

5. Lieg nooit

Lieg nooit, maar dan ook nooit, over je cv en dienstverband. Want dit valt vrij gemakkelijk te controleren. “Betrapt een potentiële werkgever je tóch op een leugen, dan is het heel waarschijnlijk dat je je kans op een job verspeeld hebt.”

EXTRA: 4 voorbeeld cv's om te gebruiken!

(William Visterin)

26 juni 2020
Anderen bekeken ook