CV Vorige

1 van 134

Volgende

Wat moet je doen met een gat in je cv?

Een cv opstellen is geen gemakkelijke opdracht. Nog moeilijker wordt het als er dingen zijn die je liever niet vertelt. Zoals een sabbatjaar waarin je weinig hebt gedaan. Schrijven of zwijgen? Aan jou de keuze.

9 juli 2012

Delen

Een gat in je cv?
"Door iets te verzwijgen, leg je er net extra nadruk op" Jan Herpelinck, K.U.Leuven

Liegen of dingen verzwijgen in een cv is geen goed idee. "Bij het solliciteren probeer je best een zo eerlijk mogelijk beeld te geven van jezelf. Een vals imago opbouwen heeft weinig zin. Je moet immers al een erg goede toneelspeler zijn om dat vol te houden”, zegt Jan Herpelinck, studieadviseur aan de K.U.Leuven. “Moeilijke periodes weglaten door er gewoon geen informatie over te geven, is ook geen oplossing. Het is de beste manier om er extra de aandacht op te trekken, en het geeft een slechte indruk, omdat duidelijk wordt dat je iets wilt verbergen."

Bewust en voorbereid

Toch hoef je niet alles in je cv te zetten. "Je hoeft geen details te geven over geloof, politiek of medische zaken, zolang die geen verband houden met je huidige functioneren. Was je er bijvoorbeeld even tussenuit omwille van psychische problemen, dan kun je aangeven dat het om persoonlijke redenen ging, die intussen zijn opgelost ", zegt Herpelinck.

Een negatieve ervaring omzetten in een positief verhaal is minder moeilijk dan het lijkt. Hoewel die niet voor iedereen even zwaar wegen, heeft iedereen wel minder rooskleurige ervaringen op werk- of studiegebied. "Je moet je gewoon bewust zijn van die negatieve kanten en je goed voorbereiden op wat je erover gaat vertellen", zegt Herpelinck.

Hoe stel je een “verloren jaar” positief voor?

  • Een verkeerde studiekeuze kan je meer overtuigd hebben van de richting die je achteraf bent uitgegaan.
  • Slaagde je niet omwille van te veel buitenschoolse activiteiten, dan kun je de nadruk leggen op je werk in de studentenvereniging.
  • Een grote reis leverde je internationale ervaringen, een open kijk op de wereld en een groter aanpassingsvermogen aan andere sociale en culturele gewoonten op.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?