Sollicitatiebrief
Vorige

1 van 72

Volgende
Volgend artikel:

Je motivatiebrief laten aansluiten bij de vacature? Zo doe je dat...

Is een gat in je cv een probleem?

Gat in cv
Van wereldreis tot ziekte. Van werkloosheid tot sabbatjaar. Een gat in je cv kan diverse verklaringen hebben. En een probleem hoeft dat al helemaal niet te zijn.

Meer dan de helft van de cv’s die recruiters ontvangen, bevat wel een gat van één of twee maanden, weet Els Van Der Veken, director bij Robert Walters België. “Voor zo’n korte periode zonder werk is geen speciale verklaring nodig”, stelt ze. “Al kan het natuurlijk nooit kwaad om aan te geven dat het gat het gevolg is van een korte reis of een periode waarin je even nadacht over je carrière.”

Extra: Wat moet je doen met een gat in je cv?

Ook de tijd speelt een rol. “Zat je vijf jaar geleden even zonder job, maar was je sindsdien onafgebroken aan het werk? Dan is het gat eigenlijk niet meer relevant”, klinkt het. Een recente periode zonder werk kan je, volgens haar, best wél kort aankaarten in je motivatiebrief.

“Maar geef er wel een positieve draai aan. Heb je een paar jaar niet gewerkt om voor de kinderen te zorgen, vertel dan wat je toen allemaal hebt geleerd, zoals tijdsmanagement. En geef vervolgens aan dat het nu weer kriebelt om aan de slag te gaan.”

Check ook onze e-gids: Zo schrijf je een overtuigende motivatiebrief

Ziekte

Heb je een tijdje niet gewerkt, maar in die periode wel andere relevante ervaring opgedaan? Benoem dit dan. Een periode zonder job met veel vrijwilligerswerk of mantelzorg, zien recruiters bijvoorbeeld niet als een gat.

Lees ook… Zo beantwoord je lastige vragen over je cv

En wat tenslotte met afwezigheid door ziekte? Wettelijk ben je niet verplicht om dit aan te geven. “Vraagt een recruiter ernaar, dan kan je altijd aangeven dat je door persoonlijke problemen even uit de running was. Benadruk altijd dat het probleem nu is opgelost en geen belemmering meer is voor een nieuwe job. Zo schep je vertrouwen en laat je zien dat je goede bedoelingen hebt.”

Cv, motivatiebrief en online solliciteren… Je leest er alles over in de nieuwe sollicitatiekit van Jobat

(William Visterin)

22 april 2021
Anderen bekeken ook