Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 204

Volgende
Volgend artikel:

10 oorlogstactieken om die job te veroveren

Waarom mailen of bellen ze niet? 5 redenen waarom jij niet op sollicitatiegesprek mag

ze bellen niet
“Vermeld je realisaties ook al in je cv. Wees niet te bescheiden. Durf te stoefen.” (Michel Piedfort, loopbaanbegeleider bij Algida)
Je cv staat op punt. Je motivatiebrief ook, althans dat denk je allemaal van jezelf. Je hebt de vereiste diploma’s en de motivatie. Toch hoor je niks. En mag je blijkbaar niet op (virtueel) sollicitatiegesprek? Hoe kan dat? Wel, om deze redenen.

1. Je volgt niet de juiste weg

Als je niet alle instructies uit de vacature volgt, is de kans groot dat je op een zijspoor belandt. In sommige vacatures staat namelijk vermeld hoe er gesolliciteerd moet worden, benadrukt Michel Piedfort, loopbaanbegeleider bij Algida.

“Bij de ene vacature staat er uitdrukkelijk vermeld dat een sollicitatiebrief nodig is. Bij een andere vacature staat bijvoorbeeld een referentienummer. Nog andere bedrijven aanvaarden alleen online reacties via een door hen bepaald formulier.”

2. Je onderscheidt je amper

Het bedrijf ziet in jou onvoldoende het verschil met al die andere kandidaten. “Mogelijk is het voor jou moeilijker om de juiste competenties te benoemen of staat je cv vol vage termen zoals gemotiveerd, flexibel en dynamisch”, aldus Michel Piedfort.

Of je benadrukt onvoldoende wat je bereikt hebt? “Bedrijven zoeken sollicitanten die trots zijn op hun werk en er mee durven uitpakken. Vermeld je realisaties ook al in je cv. Wees niet te bescheiden. Durf te stoefen.”

3. Je valt wel op, maar in slechte zin

Of het nu 6 of 30 seconden zijn, een recruiter besteedt weinig tijd aan jouw cv. Als hij of zij veel moet zoeken of niet meteen je boodschap of ervaring kan achterhalen, is dat negatief. Net als taalfouten. “Zelfs al solliciteer je voor een job waar je nooit iets hoeft neer te schrijven, spelfouten kunnen enorm storen. Laat daarom altijd je cv en/of motivatiebrief nalezen.”

Lees ook: Een (schrijf)fout in je cv... Wat nu?

Ook je online aanwezigheid kan parten spelen, want heel wat recruiters nemen een kijkje op je Facebook-, Instagram- of Tiktok-account. “Wees daarom altijd voorzichtig met de boodschappen die je op sociale media plaatst en deelt. Wat voor jou onschuldig bedoeld kan zijn, kan voor een bedrijf storend overkomen. Denk bijvoorbeeld aan politieke uitlatingen of discriminerende opmerkingen.”

4. Je hebt gaten in je cv

Zelfs al ben je ziek geweest, zat je thuis met burn-out, was je werkloos of ging je op wereldreis, ook dat mag je in je cv vermelden, vindt de loopbaanbegeleider. “Een gat in je cv hoeft niet erg te zijn. Benoem deze periode en vertel wat je hier uit geleerd hebt. Welke ervaring neem je hieruit mee, die voor de nieuwe werkgever vandaag waardevol kan zijn.”

Lees ook: Wat moet je doen met een gat in je cv?

5. De missing link

Dat is een klassieker: je legt onvoldoende de link tussen wat de organisatie zoekt en wat jij hen kan bieden. “Ik noem dit je eigen ervaring koppelen aan wat het bedrijf zoekt,” oppert hij. “In een cv vertrekken we vaak vanuit de ik-gedachte. Maar probeer te denken vanuit de gedachte: wat zoekt het bedrijf?” stelt Piedfort, die in dit kader benadrukt dat een gepersonaliseerd cv vandaag sowieso voorrang krijgt op het standaard exemplaar dat je naar alle bedrijven verstuurt.

En wat als jouw werkervaring niet overeenkomt met de functie waarvoor je solliciteert? Want het is best een moeilijke oefening voor wie een andere job zoekt in een andere sector. “Heb je onvoldoende ervaring in je beroepsleven, probeer dan de ervaring te zoeken in je privéleven om zo de link te leggen”, raadt hij aan. “Zet dan bijvoorbeeld in op de gevraagde soft skills als je hard skills minder aansluiten.”

Lees ook: Met welke vaardigheden maak je een cv dat scoort?

(William Visterin)

28 december 2020
Anderen bekeken ook