CV
Vorige

1 van 172

Volgende
Volgend artikel:

Mag je liegen op je cv?

Met welke vaardigheden maak je een cv dat scoort?

Wie zich als werkzoekende op de vacaturemarkt waagt, voelt zich vaak als een dater op een datingsite: je bent de ideale kandidaat en toch is er geen match met een mogelijke werkgever, hoe kan dat nu? Tijd om je soft skills in de kijker te zetten!

Hard én soft

Met een standaard cv je volgende werkgever verleiden, is al een tijdje voltooid verleden tijd. Recruiters fungeren meer en meer als matchmakers tussen de werkgever en de sollicitant en da’s niet onlogisch: bedrijven zoeken steeds vaker een collega die - naast de hard skills - ook de soft skills bezit om samen in het plaatje te passen. Hard skills kun je samenvatten als professionele competenties die je door studie en ervaring hebt opgedaan. Soft skills daarentegen zijn je sociale vaardigheden die je onderscheiden van anderen, zeg maar je “emotionele intelligentie”. Kunnen omgaan met andere mensen wordt steeds belangrijker en een goede kandidaat heeft idealiter zowel de theoretische en praktische kennis als het emotionele en sociale fingerspitzengefühl.

Zeker als starter is het niet makkelijk om een wervend cv op te stellen, maar door je goede soft skills extra in de verf te zetten kan je je gebrek aan ervaring compenseren.

Er zijn heel wat soft skills maar onderstaande 5 sociale vaardigheden blijken erg gegeerd en gewild te zijn op de arbeidsmarkt. Pas op: wees bij het vermelden op je cv eerlijk met jezelf! Door de mand vallen is nooit leuk, zeker niet in een professionele werkomgeving...

5 gegeerde soft skills

 1. Leergierig
  Als nieuwkomer op de werkvloer moet je je vaak inwerken in een bepaalde functie of moet je nieuwe kennis en ervaring opdoen. Ben je in je hoofd een eeuwige student en volg je graag cursussen en workshops? Ben je nieuwsgierig of weet je gewoon graag alles? Check!

 2. Communicatief en sociaal
  Goed kunnen omgaan met collega’s en klanten is steeds vaker “part of the job”. Speel je thuis toneel (in een toneelvereniging weliswaar)? Heb jij na elk feestje altijd minstens 5 nieuwe Facebookvriendjes erbij of leer je graag nieuwe mensen kennen? Check!

 3. Flexibele teamplayer
  Samen uit, samen thuis: last-minuteveranderingen in de werkplanning of aanpak horen erbij en hierbij zijn teamwork en aanpassingsvermogen erg belangrijk. Speel je improvisatietheater of ben jij diegene die op reis vertrekt zonder plan? Om vervolgens met de glimlach volledig je plan te trekken? Of speel je een teamsport? Check!

 4. (Klant)vriendelijk
  Iedereen heeft recht op een baaldag. Toch moet je je klant altijd vriendelijk te woord kunnen staan want “klant is koning”. Ook jouw collega’s zijn ongetwijfeld fan van jouw positieve houding! Werk je als vrijwilliger in de wereldwinkel of als host op festivals? Is “Vriendelijk” jouw tweede naam? Check!

 5. Stressbestendig
  Ben jij een stresskip of eerder een coole haan? Wees de coole haan en hou jezelf onder controle, zelfs die last-minutewijziging of botte opmerking van je klant, maken jou helemaal niet opgefokt. Heb je ooit weekendwerk gedaan in een onderbemande en overbevolkte koffieshop of had je ooit een vakantiejob als koerier? Was je ooit monitor op een vakantiekamp voor puberende ADHD’ers? Check!

Soft skills geven een meerwaarde aan je hard skills en maken jou een pak aantrekkelijker voor je nieuwe werkgever. Toch houden we volgens Benoit Maerten, CEO van interim- en selectiebureau Jobmatch, best ook nog rekening met een ander facet.

“De ervaring leert ons dat de cultuur van een onderneming ook erg belangrijk is bij het succesvol samenstellen van de juiste match. Wat zijn de waarden van het bedrijf en wat zijn de kwaliteiten van de kandidaat... passen ze bij elkaar? Wanneer je naast de juiste hard en soft skills ook nog eens in de bedrijfscultuur past, dan heb je de perfecte jobmatch”.

Zin om nog eens af te spreken?

Een succesvol cv bestaat dus uit zoveel meer dan een opsomming van wat je allemaal kan. Wie je bent, is minstens even belangrijk om te scoren bij je sollicitatie. Wil je voorkomen dat de recruiter jouw sollicitatie Tindergewijs wegscrolt? Zet dan je soft skills op je cv extra in de verf: het maakt vaak het verschil tussen de (digitale) papierversnipperaar of een eerste afspraak.

(mr)

4 mei 2020

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook