CV
Vorige

1 van 163

Volgende
Volgend artikel:

Dit woord is taboe op jouw cv

5 vaak voorkomende fouten op cv’s

cv's met 5 fouten
Teamplayer, klantgericht, professioneel en flexibel zijn de meest voorkomende clichéwoorden op een cv.
Of je nu op zoek bent naar een eerste werkervaring of uitkijkt naar een nieuwe professionele uitdaging, een cv komt altijd van pas. Maar dan wel liefst zonder deze fouten en clichéwoorden.

Een halve minuut of enkele minuten? Feit is dat een rekruteerder doorgaans maar heel beperkte tijd besteedt om een cv te scannen. Een duidelijke, overzichtelijke opbouw is dan ook onontbeerlijk.

Alles begint met een heldere weergave van je basisgegevens zoals naam, adres, gsmnummer… en een duidelijk overzicht van je skills. En beknopt: twee pagina’s lijkt echt het maximum. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw cv net dat tikkeltje meer aandacht krijgt? Alvast door deze fouten te vermijden.

1. Niet afgestemd op de vacature

Niets is frustrerender voor een werkgever dan een cv te lezen waaruit duidelijk blijkt dat die naar nog honderd andere bedrijven is verstuurd. Stem je cv daarom altijd af op de concrete jobaanbieding.

“Kijk over welke specifieke skills je moet beschikken om de functie uit te oefenen en zet net die in de kijker. Op die manier kan een werkgever ook meteen afleiden of je de nodige competenties bezit”, oppert Dave Ghysels, marketing director Hays België en Nederland.

2. Geen statement

Belangrijk bij een cv is dat een werkgever getriggerd raakt om verder te lezen. “Daarom is het interessant om een persoonlijk statement toe te voegen bovenaan je cv, net onder je naam. Dat is een korte slagzin die beschrijft waar jij voor staat”, oppert Dave Ghysels. Op die manier weet een werkgever na één blik wie jij bent, wat je passies zijn en of er een mogelijke match is.

Soms is zo’n statement erg kort en krachtig (‘oplossingsgerichte IT-professional met internationale ervaring’), soms beslaat hij enkele zinnen.

3. Clichés

Het Nederlandste CVster.nl onderzocht vorig jaar tienduizenden cv’s uit 39 landen, waaronder België. Het vaakst omschrijven wij ons als teamplayer, klantgericht en professioneel. Specifiek in ons land duikt ook het woord flexibel vaak op. Maar als iedereen dat is, hoe kan je je dan nog onderscheiden?

Om je cv te laten opvallen, is het dus belangrijk om clichés te vermijden. “Zaken als ‘ik kan goed in team werken, ben een harde werker en leer snel bij’ hoort een potentiële werkgever inderdaad meerdere keren per dag”, oppert Ghysels. Probeer daarom op zoek te gaan naar adjectieven die specifiek bij jouw persoonlijkheid passen en jou uniek maken. “Zorg er ook voor dat je de gekozen adjectieven kan onderbouwen aan de hand van een concrete situatie uit je leven”, raadt hij aan.

4. Niet actief schrijven

Wat natuurlijk ook niet mag ontbreken op een cv zijn je ervaring en prestaties. “Belangrijk daarbij is dat je dat soort informatie combineert met positieve en actieve werkwoorden, zoals coördineren, verbeteren of leiden. Dit om zo de informatie kracht bij te zetten en je ervaring als het ware tot leven te wekken.”

5. Check op (spel)fouten

En tot slot: nalezen, nalezen en nog eens nalezen. Je cv mag nog zo origineel zijn, één spelfout of dt-fout is voldoende om je de das om te doen. “Gebruik een online spellingcheck of vraag simpelweg aan iemand uit je omgeving om je cv eens na te lezen.”

(William Visterin)

31 juli 2020
Anderen bekeken ook