Arbeidshandicap
Vorige

1 van 38

Volgende
Volgend artikel:

Bright Plus start project voor slechthorenden

4 tips om succesvol te solliciteren met een handicap

Voor de meeste mensen is werken de normaalste zaak van de wereld. Maar wat als je chronisch ziek wordt, blind bent of een andere beperking hebt? Het is niet omdat je beperkt bent, dat je helemaal niets kunt. Dus laat je vooral niet weerhouden om toch aan de slag gaan.

Een nieuwe job zoeken is spannend. En misschien nog net iets spannender als je chronisch ziekt bent, of een beperking hebt. Je wilt natuurlijk iets doen wat je écht graag doet, en op een plek terechtkomen waar je helemaal jezelf kunt zijn. Wel, om je zoektocht naar de ideale job te vinden, helpen wij je op weg.

1. Weet waar je solliciteert

Meer en meer bedrijven willen diversiteit op de werkvloer. En dan gaat het niet alleen om mensen met buitenlandse roots. De overheid, universiteiten, ziekenhuizen maar ook tal van privébedrijven zoeken een mooie mix, en daar horen mensen die kampen met een chronische ziekte of een beperking zeker bij.

Ga dus vooral op zoek naar bedrijven die open staan voor diversiteit, want dat vergroot alleen maar je kans.

2. Durf om hulp vragen

Belangrijk om te weten is dat je er nooit alleen voor staat. Familieleden, vrienden, huisgenoten, ze hebben allemaal hetzelfde doorstaan. En wie kan je beter op weg helpen, dan mensen met ervaring? Daarnaast bestaan er heel wat organisaties die mensen met een arbeidsbeperking helpen bij de zoektocht naar een job. Als je de eerste stap naar hulp durft zetten, dan volgt de rest.

3. Wat kan ik?

Dat is de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen. Sommigen denken vooral na over wat ze allemaal niet kunnen, maar dat helpt je geen stap verder. Natuurlijk moet je wel vertellen dat je chronisch ziek bent, of een beperking hebt, en welke moeilijkheden het met zich mee kan brengen. Maar de focus moet vooral liggen op je kwaliteiten. Op wat je wel kunt!

4. Laat de moed niet zakken

Of je nu een beperking hebt of niet, iedereen wordt weleens afgewezen. En nee, dat is absoluut niet leuk, maar laat de moed zeker niet zakken. Zie het als een leerschool. Luister goed naar de feedback die je krijgt, en neem dat mee naar de volgende sollicitatie.

Zag de werkgever net iets te veel moeilijkheden? Zorg dan dat je de volgende keer een pasklare oplossing hebt voor eventuele problemen, in de mate van het mogelijke natuurlijk. Of misschien heb je gewoon niet het juiste profiel, en moet je je misschien focussen op een andere baan? Of de timing was niet goed, dat kan ook. Zorg dat een tegenslag je niet onderuit haalt, maar juist sterker maakt. En dan ligt die job écht binnen handbereik.

(dt/em) - Bron: SupportBeurs.nl

27 januari 2020
Anderen bekeken ook