Gezondheid
Vorige

1 van 662

Volgende

Elk half uur even weg van je stoel: 5 tips

18 juli 2016
Foto door Brina Blum via Unsplash
Te lang zitten is niet gezond, maar met een bureaujob kan je vaak niet anders... Of toch? Zit je momenteel neer? Misschien kan je dan tijdens het lezen van dit artikel alvast even rechtstaan. Verbeter je gezondheid, productiviteit en energieniveau met deze tips.

Door om het half uur even weg te stappen van je stoel en kort je benen te strekken, zal je meer voordelen ondervinden dan je zelf denkt. Zo versnel je onder andere je vetverbranding, maar zorg je er ook voor dat je minder kans loopt op hart- en vaatziekten, diabetes en rugpijn. Verder krijg je er meer energie door én kan je productiever werken omdat je meer gefocust bent.

In al heel wat bedrijven is het voor de werknemers een goede gewoonte geworden, maar voor velen is het nog onduidelijk hoe dit in de praktijk kan werken… Voor zij die willen, maar nog niet weten hoe, zijn deze tips misschien een goed begin!

Tip 1: installeer pauzesoftware op je computer

Het menselijke brein is nergens zo goed in als in dingen vergeten... Daarom is het misschien geen slecht idee om een alarmpje te installeren, want software vergeet niets. Op die manier wordt je werkstramien steeds op het juiste moment even onderbroken en kan je daarna zonder zorgen verder doen waarmee je bezig was.

Tip 2: sta even recht tijdens lange vergaderingen

Een lange middag vergaderen gepland? Een goede en gemakkelijke gewoonte om jezelf aan te leren, is om recht te staan bij elk nieuw agendapunt. In het begin lijkt dit misschien een beetje raar, maar geloof ons: het werkt aanstekelijk! Binnen de kortste keren zijn ook je collega’s mee met het idee.

Tip 3: verspreid de printer en nietjesmachine

Door zaken zoals de printer, de nietjesmachine of de vuilzakken te verspreiden over een ruimte, moet je af en toe wel eens rechtstaan. Als je er niet elk half uur vanzelf aan denkt om recht te staan, dan ben je zo toch zeker dat je enkele keren per dag moet rondstappen om te printen of te nieten.

Tip 4: bellen kan ook wandelend

Elke bureaujob krijgt er zeker dagelijks mee te maken, telefoontjes… Ze onderbreken af en toe je werk, maar het goede nieuws is dat je dan wel wat kan wandelen. Meestal ben je niet gebonden aan een bureau of computer op het moment dat je moet bellen. Stap dan even rond. Moet je ondertussen toch iets noteren? Een goede, ouderwetse notitieblok kan je onderweg vast wel ergens anders neerleggen om te schrijven.

Tip 5: praten in plaats van typen

De technologie van tegenwoordig maakt het ons soms een beetje té gemakkelijk om zomaar op onze stoel te blijven zitten. Probeer toch af en toe je mails of berichten wat te beperken, sta even op en vraag het persoonlijk aan je collega. Dit gaat vaak niet alleen sneller, het is ook gezonder omdat je dan af en toe eens rondwandelt.

(mr) 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook