Netwerken
Vorige

1 van 110

Volgende
Volgend artikel:

4 redenen waarom lunchen met je collega’s onbetaalbaar is

Zo netwerk jij jezelf een nieuwe job: 5 tips

Netwerk jezelf een nieuwe job
Solliciteren op een vacature is business as usual. Maar een persoonlijke aanbeveling laat uiteraard een diepere indruk na. Daarom leer je best netwerken. Dat klinkt zwaarder dan het is. Door te netwerken, creëer en onderhoud je sociale contacten die nuttig kunnen zijn in je loopbaan. Moeilijk hoeft dat niet te zijn met deze 5 tips!

1. Van dicht naar ruim

Je dichtste netwerk zijn je familie, vrienden en (oud-)collega’s. Laat hen iets weten als je een nieuwe job zoekt. Zij ‘jobscouten’ niet alleen voor jou, ze brengen je ook als eerste op de hoogte bij een mooie kans. Dit netwerk breid je best uit. Vrienden van vrienden hebben andere netwerken en werken in andere organisaties waar ook vacatures zijn.

Lees ook: 7 tips om meer uit je netwerk te halen, online én in het echt

2. Pitch jezelf

Je inner crowd zal je altijd aanbevelen. Vrienden van vrienden hebben iets meer informatie nodig. Denk daarom vooraf na over hoe jij jezelf wil profileren: je ervaring, je interesses, je ambities, wat je graag nog wil doen. Dat maakt het meer gestructureerd voor je gesprekspartners en makkelijker te onthouden.

Een elevator pitch: wat, hoe en waarom?

3. Verdiep je in LinkedIn

Als er online één groot professioneel netwerkplatform bestaat, dan is het LinkedIn wel. Handig om jezelf te presenteren en te tonen in welke sectoren je geïnteresseerd bent. Volg zeker de bedrijven waarvoor je wil werken. Als ze een vacature hebben, kun je meteen reageren.

4. Laat je positief opvallen

Hét punt van een netwerk is dat je contacten en jij elkaar iets te bieden hebben. In jouw geval kan dat een scherpzinnig inzicht zijn, of relevante informatie die je deelt op sociale media. Aarzel dan ook niet om gepast te reageren of boeiende informatie uit je vakgebied te delen.

Netwerken: 6 briljante manieren om een gesprek te starten

5. Bezoek professionele bijeenkomsten

Netwerk niet alleen online. Bezoek ook congressen of seminars in je vakgebied. De informele afterparty is ideaal om in contact te komen met invloedrijke mensen. Fair enough, in deze tijden vinden veel congressen online plaats, maar genetwerkt wordt er hoe dan ook.

Op zoek naar een nieuwe job? Ga naar jobat.be en vind een job die écht bij je past

(gg/em) - Bron: Intermediair

12 januari 2022
Anderen bekeken ook