Starters
Vorige

1 van 196

Volgende
Volgend artikel:

Stage is vaak snelste weg naar vaste job

Hoe kan je zonder ervaring toch een job scoren?

Man zonder jobervaring
Sollicitanten met de nodige ervaring zijn gegeerde profielen op de vacaturemarkt. Maar wat als je geen ervaring hebt en toch die job wil binnenhalen?

Wat de werkgever écht wil

Of je nu als nieuwkomer de arbeidsmarkt betreedt of een carrièreswitch maakt, ervaring is en blijft een belangrijke troef om een job te scoren. Toch hoef je niet te wanhopen wanneer je amper ervaring hebt. Ervaring mag dan wel goud waard zijn, werkgevers geven vooral de voorkeur aan sollicitanten waar ze een klik mee hebben. Laat je dus niet afschrikken door het gebrek aan ervaring om er volledig voor te gaan!

5 gouden tips

Deze tips verhogen jouw kans op een succesvolle sollicitatie, ook al heb je geen of weinig ervaring.

1. Wees een expert

Bijkomende opleidingen, relevante workshops, extra cursussen… het maakt jouw profiel en cv alleen maar interessanter. Door in jezelf te investeren, laat je zien dat je gedreven en leergierig bent. Jouw kennis maakt van jou een expert(e) in jouw vakgebied. Probeer dus vooral zoveel mogelijk te weten te komen van de sector waarin je wil werken of van de jobfunctie die je graag wil uitoefenen.

Bijscholen? Deze cursussen zijn voor iedereen interessant

2. Begin bij het begin

Als starter begin je aan de onderste trede van de ladder. Het voordeel hierbij is dat je, al naargelang je inzet en praktijkervaring, alleen maar kunt opklimmen. Om als starter binnen te geraken in een bedrijf kun je meerdere opties proberen. De meest gebruikte manier is om er stage te volgen, vrijwilligerswerk te doen, freelance opdrachten te vervullen of voor een lagere vergoeding (hoe onaangenaam dat ook klinkt) aan de slag te gaan.

3. Ga netwerken

Netwerken werkt. Laat zoveel mogelijk mensen weten dat jij op zoek bent naar die ene job. Neem deel aan netwerkevents, zowel online als offline, en maak een elevator pitch zodat jij altijd en overal een blijvende indruk maakt. Zorg voor een update van je online cv op LinkedIn en connecteer met interessante profielen. Vraag gerust tips en raad aan professionals waar je naar opkijkt, de meesten voelen zich hierdoor erg gevleid.

Ontdek: 7 tips om meer uit je netwerk te halen

4. Zorg voor een goed cv

Probeer een origineel en grafisch aantrekkelijk cv samen te stellen. Zet vooral je sterke punten en talenten in de kijker en link ze aan relevante ervaring, hoe klein ook (stage op school, vrijwilligerswerk op festival…).

Vermeld zeker ook je sociale vaardigheden (soft skills), deze zijn minstens even belangrijk en aantrekkelijk dan specifieke kennis en technische vaardigheden (hard skills). Twijfel je over de inhoud van je cv? Laat hem dan nalezen door een online sollicitatiecoach, hij of zij helpt je graag verder!

E-gids: Zorg voor een CV met impact

5. Geduld is een mooie deugd

Rome is niet op één dag gebouwd dus jouw carrière ook niet. Hou vol en geef niet op want… op een dag vind je de job van je leven. Succes!

Go for happy! Zoek de job van je dromen!

(mr)

25 januari 2021
Anderen bekeken ook