Netwerken
Vorige

1 van 116

Volgende
Volgend artikel:

Haal het meeste uit je twintiger jaren: 4 tips

7 tips om meer uit je netwerk te halen, online én in het echt

fysiek netwerken
Netwerken… you love it or you hate it. Voor wie nog twijfelt aan het nut van netwerksessies: netwerken kan jou op professioneel vlak heel wat opleveren. Hoe pak je het aan en hoe maak je het leuk?

Tweerichtingsverkeer

Netwerken werkt net als een professionele speeddate. In een informele en ontspannen sfeer leer je heel wat interessante professionals kennen die net als jij wel openstaan voor een nieuwe professionele relatie. Maar hoe zorg je ervoor dat je opvalt en hoe vind je een match?

Zorg er eerst en vooral voor dat je niet te pusherig overkomt. Een netwerksessie is geen verkoopsessie. Wie netwerkt, wil vooral nieuwe mensen leren kennen die hem of haar beter kunnen maken. Maar pas op: wees niet alleen met jezelf bezig want netwerken is tweerichtingsverkeer. Iedere deelnemer heeft zijn expertise en dat biedt jou de mogelijkheid om geholpen te worden… maar ook om anderen te helpen.

Offline én online

Fysieke netwerkevents zijn al langer ingeburgerd. Netwerkorganisaties als Open Coffee, Netwerkers en BNI organiseren op geregelde tijdstippen laagdrempelige events op originele locaties. Ook Voka en Unizo organiseren regelmatig zulke netwerksessies.

Wie liever niet de deur uitgaat, kan zich aanmelden voor online netwerkmomenten. Deze digitale manier van netwerken kan een perfecte aanvulling zijn op het fysiek netwerken. Het kan bovendien ook nog eens jouw afzetmarkt serieus vergroten. Digitale sessies zitten in de lift sinds de coronacrisis en dat zorgt ervoor dat het niet uitmaakt waar je klant of professionele relatie gevestigd is. Maar offline heb je meestal toch dat tikkeltje meer impact.

Tips en tricks

Wie op een slimme én leuke manier meer uit z’n netwerk wil halen, pakt het best goed aan. Deze tips en tricks helpen jou hierbij.

1. Blijf zichtbaar

Kom uit je (online) kot en laat je zien en horen. Wees sociaal, ook op social media, en laat weten dat je still alive and kicking bent.

2. Wees jezelf

Een netwerksessie is geen rollenspel waarbij je het rolletje van “vlotte verkoper” moet spelen. Wees en blijf vooral jezelf. Vertel over je hobby’s, woonplaats, … dingen die voor jou belangrijk zijn. Jij bent de expert in jouw vakgebied en je wil die expertise graag delen met anderen. Geloof in jezelf en laat je passie en vakmanschap zien.

3. Praten is zilver, luisteren is goud

Een luisterend oor is soms meer waard dan een pratende mond. Neem de tijd om je netwerk-collega beter te leren kennen. Toon dat je oprecht geïnteresseerd bent in de expertise van de ander en stel gerichte vragen. Wie weet kunnen jullie samenwerken?

4. Blijf positief

Een positief, ongeforceerd en sympathiek gesprek werkt beter dan een zakelijk verkooppraatje. Onthoud dat het beste verkooppraatje eigenlijk niks probeert te verkopen. Mensen doen zaken met mensen. Een positief gevoel blijft langer hangen dan de inhoud van het gesprek en bezorgt jou een hoge gunfactor. Wees diegene aan wie ze een project of opdracht met alle plezier gunnen.

5. Sharing is caring

Bekijk elkaar niet als concurrent maar als partner. Deel de inzichten en expertises van de ander met je omgeving en help elkaar om nog beter te worden. Zie je een interessant stuk verschijnen op social media? Deel het en inspireer zo andere professionals.

6. Durf te vragen

Wie niet vraagt, blijft maagd. Je wil beter, sterker en slimmer worden. Durf jezelf kwetsbaar op te stellen en laat je adviseren en helpen door anderen.

7. Geef

Als je veel wil krijgen, geef dan heel veel. Sta open voor jouw gesprekspartner en ga op zoek naar gemeenschappelijke raakvlakken. Geef een goede tip over je vakgebied weg of suggereer een oplossing of leverancier voor een probleem waar je gesprekspartner mee zit. Gebruik positieve emotie en geef verbale schouderklopjes. Complimenten geef je niet alleen op Complimentendag.

Netwerken werkt

Wie bang is om te netwerken, mist misschien wel interessante kansen. Laat je vooral niet weerhouden om deel uit te maken van een groep gelijkgestemde professionals die net als jij hun netwerk willen uitbreiden.

Stijn Van Der Meulen, oprichter van netwerkorganisatie Netwerkers: “Veel mensen twijfelen nog om te netwerken omdat ze bang zijn om afgewezen te worden. Da’s jammer want netwerken werkt écht wel. Ik merk vaak op dat deelnemers geen koopsignalen oppikken. Nochtans kan er uit netwerken echt wel verkoop voortvloeien. Het is niet omdat netwerken niet gelijk staat aan verkopen, dat je er geen omzet mee kan binnenhalen. Elkaar helpen en waarderen, daar komt ooit wel business van. En als dat kan op een leuke, ontspannen en sympathieke manier… waarom niet?”. Tip: Volg Stijn op LinkedIn, hij geeft regelmatig goede netwerktips weg.

Kortom, geniet van het zaaien… het verhoogt de kans op een rijke oogst!

(mr)

2 oktober 2020
Anderen bekeken ook