Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 331

Volgende
Volgend artikel:

Gebruik het einde van het jaar om een (nieuwe) job te vinden

Als 50-plusser een nieuwe job vinden: 10 gouden tips

Na je 50ste de gouden kooi verlaten waar je professioneel in opgesloten zit en opnieuw wat magie in je loopbaan brengen: het kan! Zeker met onderstaande supertips hoe je zoektocht aan te pakken...

Als 50-plusser heb je ontzettend veel troeven!

  • Je ruime rugzak is gevuld met een brede waaier aan ervaring en aangeleerde competenties.
  • Je kan fungeren als mentor in je samenwerking met jongeren.
  • Jouw maturiteit, rust en streven naar harmonie zijn een grote plus op de werkvloer.
  • Je bent flexibiliteit, want je hoeft geen kinderen meer op te halen of af te zetten
  • Jouw stressbestendigheid, kunst om te relativeren en je aangescherpt beoordelingsvermogen zijn onmisbaar: je hebt al voor heel wat hete vuren gestaan dus je kan wel tegen een stootje.
  • Jouw loyauteit en standvastigheid betekenen veel: je zal niet zo snel meer gaan jobhoppen.

Hoe pak je jouw zoektocht naar een nieuwe job als 50-plusser best aan? Zo dus…

1. Oud maar niet out

Willen of niet, je krijgt vanaf je 50ste al gauw de stempel ‘oud’ te zijn. Zorg er echter voor dat jouw personal branding niet ‘oud’ uitstraalt. Kies voor een hedendaags, visueel sterk en aantrekkelijk cv. Zorg dat je opvalt!

Wees geen grijze muis maar een vrolijk roze flamingo. Laat jouw cv energie, passie, enthousiasme en motivatie uitstralen. Spreek met trots over je successen, expertise en vaardigheden. Toon ook dat je kunt omgaan met nieuwe technologieën, met een nieuwe, jonge managementstijl en dat je leergierig bent, bereid bent om nieuwe vaardigheden aan te leren.

2. Gebruik je netwerk

Als 50-plusser heb je een uitgebreid sociaal en professioneel netwerk uitgebouwd. Dit netwerk is van onschatbare waarde, dus gebruik het! Benut ook jouw extra tijd om nieuwe interessante contacten te leggen. Blijf niet tussen je vier muren zitten maar kom naar buiten en stel je open voor boeiende nieuwe ontmoetingen. Je weet nooit waar deze naartoe kunnen leiden...

Laat iedereen weten dat je op zoek bent naar een nieuwe baan en vraag hen jou te helpen. Men zal dit met enorm veel plezier en overgave doen.

3. Wees professioneel zichtbaar op sociale media

LinkedIn is een zeer krachtige branding tool. Vervolledig jouw profiel met alle toeters en bellen en ga van start met liken, sharen, commenten en posten! Toon dat je met al jouw expertise je mannetje/vrouwtje kan staan in deze VUCA-wereld.

Je kan ook profiteren van de extra tijd die je hebt om bepaalde competenties aan te scherpen door enkele webinars of opleidingen te volgen.

4. Laat je coachen

Coaching is een proces waarbij je coach optreedt als een gids, die jou begeleidt en uitdaagt om jouw potentieel te benutten en je gestelde doelen te behalen. Je zal samen op zoek gaan naar wat jou motiveert en wat jou energie geeft in je job, zodat je een bewuste en juiste keuze kan maken voor jouw verdere loopbaan.

5. Zorg voor focus in je zoektocht

Ga niet wild doorklikken op allerlei vacatures, want dat zal jou weinig opleveren en het gebrek aan respons zal uiteindelijk frustrerend werken. Solliciteer enkel op die functies of bij die bedrijven waarvan je weet dat ze een uitstekende match zijn met jou en jouw talenten. Beter 3 goed gerichte pijlen dan 30 verdwaalde om de roos te raken... 

6. Verdrijf negatieve gedachten

Gedachten als ‘ik ben te oud’, ‘ik zal nooit nog een leuke job vinden’ of ‘ik kan niet meer mee met al die digitale veranderingen’ helpen jou niet vooruit, integendeel… ze zullen jou saboteren. Probeer de zaken wat positiever te bekijken en de toekomst enthousiast te omarmen. Een opleiding kan je helpen met de digitalisering en er zijn heus heel wat bedrijven die op zoek zijn naar maturiteit en brede expertise.

7. Blijf fit

Niet alleen positivisme en enthousiasme, maar ook fitheid en een energieke uitstraling zullen je vooruithelpen. Wie fit  oogt, maakt een sterke eerste indruk en laat zien dat hij/zij nog over voldoende  energie  beschikt voor een heel actief arbeidsleven. Ga wandelen, fietsen, schrijf je in bij een fitnessclub - daar kan je bovendien extra netwerken! - of start met een yoga cursus. Doe vooral iets wat je met veel plezier doet, zodat je het blijft doen.

8. Ga niet zitten wachten

Je moet echt proactief aan de slag gaan. Het is best wel wat werken en het vraagt engagement en een behoorlijke tijdsinvestering om die ene job te vinden. Onderneem dus voldoende acties en leg voldoende discipline aan de dag om echt elke dag iets te doen om je doelen te bereiken.

9. Durf verrassend uit de hoek te komen

Of het nu gaat om je personal branding tool (via je cv, social media profielen, website…) of tijdens je gesprekken: probeer out of the box of helemaal zonder box te denken. Je zal versteld staan hoeveel resultaat dit oplevert. Je bent anders dan anderen, valt op en als je alles overgiet met een gezonde dosis humor kom je een heel eind ver.

10. Geef zeker niet op

Krijg je een paar keer het deksel op de neus, recht dan je rug en ga door. Vacatures zat momenteel op de arbeidsmarkt en de aanhouder wint! Blijf dus geloven in jezelf en keep your cool.

(Hilde De Brauw / Kristof Verhasselt)

Wil ook jij uit je gouden kooi vliegen en kan je wel een supporter gebruiken? Vraag dan nu je gratis telefonisch kennismakingsgesprek aan bij een Passion for Work-loopbaancoach. Hun programma’s komen in aanmerking voor loopbaancheques waardoor je 8u coaching ontvangt voor 80 euro. (De werkelijke waarde bedraagt 1.100 euro).

Passion for Work begeleidt hoogopgeleide 30+ers die hun droombaan willen realiseren. Personal Branding kan hen hierbij helpen. Je leest er meer over in het Gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt via www.passionforwork.be. Bijna 30.000 mensen vroegen dit reeds aan. Word jij de volgende lezer?

26 november 2019
Anderen bekeken ook