Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 275

Volgende
Volgend artikel:

Met deze vragen kan jij je jobinterview verknallen

Een elevator pitch: wat, hoe en waarom?

elevator pitch
Soms heb je maar een minuut de tijd om jezelf of je idee te verkopen. Zo’n korte pitch wordt ook wel een ‘elevator pitch’ genoemd. In een ‘elevator pitch’ telt elke woord, dus freestylen is niet zo’n goed idee.

Maar hoe zorg je ervoor dat je met een krachtige en aantrekkelijke elevator pitch naar je volgende sollicitatiegesprek gaat? Audrey Hannecart, Hiring & Talent Manager bij Walters People, geeft een aantal tips.

Wat is een goede openingszin voor je persoonlijke elevator pitch?

“Wanneer je tijdens een sollicitatiegesprek gevraagd wordt jezelf te pitchen, dan zou ik altijd beginnen met het noemen van je naam en je kernboodschap. In mijn geval: ‘Ik ben Audrey Hannecart, en ik heb ruim 7 jaar ervaring in rekrutering.’ Het klinkt misschien saai, maar dit is de belangrijkste boodschap voor je gesprekspartner, en die blijft bij mensen hangen als je hem als openingszin gebruikt.”

Wat is een onmisbaar ingrediënt in elke elevator pitch?

“Als we uitgaan van een elevator pitch om jezelf te verkopen, zoals in een sollicitatiegesprek, dan is dat het benoemen van je kernkwaliteiten. Iedereen heeft een aantal sterktes. Het gekke is dat we die zelf vaak niet zien. Om jouw kernkwaliteit te vinden, kan je rondvragen in je persoonlijke en professionele omgeving. Vraag de mensen om je heen hoe ze jou zouden typeren. Vraag bijvoorbeeld aan je leidinggevende: wat zijn volgens jou mijn sterke punten?”, aldus Audrey.

“Daarnaast is het handig om een internet search te doen. Er zijn talloze websites die je kunnen uitleggen wat kernkwaliteiten zijn en beschikbare testen die je te helpen om de jouwe te vinden. Het is altijd goed om uit te zoeken waar jouw kracht zit. Dit kan je zowel in je persoonlijke als je professionele leven enorm helpen.”

Hoe lang moet een pitch zijn?

“Een pitch moet kort maar krachtig zijn - tussen de 30 en de 60 seconden is een mooie richtlijn”, weet Audrey. “Je moet goed kunnen vertellen wie je bent, wat je hebt gedaan en wat je graag zou willen doen.”

“Blijf concreet, en wees niet bang dat je te weinig vertelt. Een elevator pitch is niet bedoeld om je hele levensverhaal uiteen te zetten. Wanneer je verder in gesprek gaat na je elevator pitch, zal je gesprekspartner vanzelf doorvragen en dieper ingaan op wat je hebt verteld.”

Ik merk dat ik tijdens mijn pitch veel ‘euh’ zeg. Hoe kan ik dit voorkomen?

“Dat is een lastige. ‘Euh’ zeggen doen we bijna allemaal en is moeilijk te voorkomen. Mijn tip is om dit in je dagelijks leven sowieso zoveel mogelijk te vermijden. Probeer je bewust te worden van jezelf en in te grijpen wanneer je merkt dat je ‘euh’ wil zeggen”, adviseert Audrey.

“Slik het in! Het is een stopwoordje dat we gebruiken om stiltes op te vullen, maar het is juist krachtig als er korte stiltes vallen in een gesprek. Train jezelf hierin, en je zult merken dat je ook tijdens je elevator pitch geen ‘euh’ meer zegt.”

Ik heb snel het gevoel dat ik arrogant overkom als ik al mijn prestaties opnoem in een pitch. Hoe voorkom ik dat?

Audrey: “Je hebt waarschijnlijk hard gewerkt om jouw doelen te bereiken, en het is oké om hier trots op te zijn. Als je bang bent dat je arrogant overkomt, ligt dit waarschijnlijk meer aan je eigen bescheidenheid. Oefen je pitch voor een vriend of familielid. Zij kunnen beter zien hoe jij overkomt en aangeven of je arrogant overkomt, of juist zelfverzekerd en authentiek.”

(ss/kv) - Bron: Walters People

30 juli 2020

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook