Online solliciteren
Vorige

1 van 125

Volgende
Volgend artikel:

Gebruik de zomer om een job te vinden

Solliciteren terwijl je werkt: 7 do’s en dont’s

Solliciteren terwijl je werkt
Solliciteren is soms een job op zich. Maar hoe pak je het aan als je nog ergens aan het werk bent? Hoe zorg je ervoor dat je sollicitatiedrang niet voor problemen zorgt op je huidige job?

Once a professional, always a professional

Ben je je huidige job beu of lijkt het gras aan de overkant gewoon groener? Dan is het misschien wel tijd voor een nieuwe, professionele uitdaging! Om de sfeer op jouw huidige job en je slaagkansen voor de nieuwe job niet te verknallen, pak je het best slim en professioneel aan.

Deze 7 do’s en dont’s helpen je hierbij.

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!

1. Hang het niet aan de grote klok

Soms is het beter om in alle rust en stilte een nieuwe job te zoeken. Zo hoeft niet iedereen op je werk per se op de hoogte te zijn van je professionele zoektocht en je geplande sollicitatiegesprekken.

Let ook op welke collega je eventueel in vertrouwen neemt: een vertrouwelijk gesprek kan zich soms verbazend snel verspreiden … Het laatste waar je nood aan hebt tijdens je zoektocht zijn vervelende vragen en een slechte sfeer op je huidige job.

2. Lieg niet tegen je baas of collega’s

Je hoeft jezelf niet altijd te verklaren. Heb je een sollicitatiegesprek tijdens de werkuren? Zeg dan op je huidige werk dat je door privé-omstandigheden wat vroeger weg moet of neem een half dagje verlof. Beter is nog om je (online) sollicitatiegesprek net voor of net na de werkuren in te plannen.

3. Verboden te roddelen

Soms is het aanlokkelijk om tijdens het sollicitatiegesprek je hart te luchten over de reden waarom je weg wil bij je huidige werkgever. Toch laat je je best niet verleiden tot roddelen want dit geeft meteen een slechte en onbetrouwbare indruk. Probeer liever op een neutrale en volwassen manier te verwoorden wat er misloopt op je huidige job.

4. Verstuur je cv met je privé-e-mailadres

Lijkt logisch, maar toch … wie tijdens de middagpauze op het werk wat rond scrolt op jobsites en cv’s doormailt, kan dit best doen met zijn privé-e-mailadres. Ben je geregistreerd op een jobsite en krijg je geselecteerde vacatures via mail toegestuurd? Zet dan je notificaties uit, zo worden jij (en je collega’s) tijdens de werkuren niet onnodig gestoord door het meldingsgeluid.

Probeer ook om thuis te zoeken naar werk. Neem hier voldoende tijd voor en plan desnoods een vaste “zoekavond”in je agenda.

Online solliciteren: tips & tricks

5. Houd je aan je eigen dresscode

Heb je een sollicitatiegesprek net voor of net na je werkdag? Probeer dan vestimentair niet te overdrijven maar wees jezelf en houd vast aan je eigen, professionele dresscode. Het heeft geen zin om overdressed naar je afspraak te vertrekken. Wil je je eerst wat opfrissen vooraleer je vertrekt? Neem dan een extra outfit mee en kleed je om in de auto.

Lees ook: Solliciteren in stijl

6. Pas je LinkedIn-profiel slim aan

Steeds vaker gebruiken werkgevers LinkedIn om nieuw personeel te vinden. Daarom is het belangrijk dat je LinkedIn-profiel up-to-date is. Let er wel op dat je bij de standaardinstelling “profielwijzigingen delen” uitzet vooraleer je je profiel een update geeft. Zo krijgt je huidige werkgever ook geen melding dat jij op zoek bent naar een nieuwe job …

7. Blijf je inzetten voor je huidige werkgever

Hoe moeilijk het ook kan zijn, probeer toch nog professioneel te blijven en blijf je inzetten op je huidige werk. Vermijd een negatieve referentie en ga met een positieve en professionele mindset verder aan het werk. Once a professional, always a professional.

Op zoek naar een nieuwe professionele uitdaging? Bekijk het huidige vacatureaanbod

(fd)

25 augustus 2021
Anderen bekeken ook