Sollicitatiebrief
Vorige

1 van 72

Volgende
Volgend artikel:

Je motivatiebrief laten aansluiten bij de vacature? Zo doe je dat...

Solliciteer en val op nog vóór de eerste ronde

Opvallend cv
Tien tot vijftien seconden. Meer heeft een rekruteerder niet nodig om een cv op de ‘geselecteerd’-stapel te leggen, of juist niet. Je moet haast in één oogopslag een goede indruk achterlaten om kans te maken. Hoe? Zo!

De concurrentie op de arbeidsmarkt is niet min. Om je tegenstanders een stapje voor te zijn, moet je simpelweg vanaf de eerste seconde opvallen. Dat doe je met een perfect cv en een motivatiebrief die enthousiasmeert. Zo blijf je gegarandeerd langer door het hoofd spoken van een recruiter. En dat is precies wat je wilt! Jobat helpt je graag op weg.

Het visitekaartje

Je cv is niet meer of niet minder dan je visitekaartje: een weerspiegeling van je persoonlijkheid, wat je sterktes zijn, waar je interesses liggen en hoe het gesteld is met je motivatie. Kort en bondig, zodat de rekruteerder meteen kan inschatten wie je bent en of je wel de persoon bent naar wie ze op zoek zijn. Wat zeker niet mag ontbreken op je cv:

 • persoonlijke informatie zoals je naam, je contactgegevens en je leeftijd
 • voor welke job je precies wilt solliciteren, zeker als het bedrijf meerdere vacatures heeft openstaan
 • je werkervaring, met de meest relevante op kop
 • de diploma’s die je op zak hebt
 • vaardigheden als talenkennis en computerskills
 • je grootste troeven
 • hobby’s, die zeggen meer over wie je bent dan je zelf misschien denkt
 • referenties van je vorige werkgever of stagebegeleider
 • of je al dan niet een rijbewijs hebt
 • een link naar je LinkedIn-profiel (dat een exacte kopie van je cv moet zijn)

Een bom aan informatie, wat misschien niet allemaal even interessant is voor een hr-manager. Laat alleen wat écht relevant is in het oog springen. Je kunt je cv ook altijd wat opvrolijken met kleuren en tekeningen, maar hou altijd de functie waarvoor je solliciteert in je achterhoofd. In de grafische wereld ga je niet opvallen met een simpel A4’tje, terwijl je als verzekeringsagent geen extra punten gaat scoren met al te veel toeters en bellen…

Wist je dat je op Jobat gevonden kan worden door werkgevers? Voeg je CV toe aan onze CV databank

Het verkooppraatje

Ja, het klopt dat een cv doorgaans al genoeg zegt over een kandidaat en dat de motivatiebrief dan meestal niet eens gelezen wordt. Maar vergeet niet dat bij twijfel wel degelijk naar de begeleidende brief wordt gegrepen, en dat die zelfs doorslaggevend kan zijn. Op voorwaarde dat je woorden weten te overtuigen. Alles begint met de juiste structuur:

 • de inleiding: een formele, liefst persoonlijke aanspreking met een originele binnenkomer (inspelen op de actualiteit, bijvoorbeeld).
 • het midden: een beschrijving van je werkervaring, je studies en je persoonlijke eigenschappen die helemaal in lijn liggen met de functie waarvoor je solliciteert.
 • het einde: de belangrijkste reden waarom een rekruteerder je moet uitnodigen voor een gesprek.

Net als bij een cv moet de motivatiebrief perfect aansluiten bij het bedrijf. Hou het kort en bondig en verzorg je taal. Solliciteer je bij een jonge hippe winkel, dan mag het al wat losser zijn. Wil je bij een advocatenkantoor aan de slag? Blijf dan formeel. En vergeet vooral je cv en eventueel je portfolio niet toe te voegen, anders heeft je motivatiebrief geen enkel nut!

Go for happy! Jobat helpt je graag op weg naar je droomjob... Met deze complete sollicitatiekit ligt die nieuwe baan echt binnen handbereik!

(dt/em)

14 april 2021
Anderen bekeken ook