Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 292

Volgende
Volgend artikel:

Wat is de meest gestelde vraag op het sollicitatiegesprek?

De 3 hordes bij het solliciteren: wat zeg je tegen wie?

We are hiring met rode stoel
“In tegenstelling tot de hiring manager heeft de HR manager vaak geen gedetailleerde kennis over de specifieke functie.” (Özlem Simsek, managing director Walters People België)
Doorgaans bestaat een sollicitatieproces uit verschillende rondes, waarbij je telkens met andere mensen aan tafel zit. Deze gesprekken vereisen allemaal een andere aanpak. Hoe zit dat precies?

Uiteraard verschillen sollicitatieprocedures van werkgever tot werkgever. Maar sommige zaken komen telkens terug. Zo spreek je in grote organisaties als kandidaat vaak eerst met een (interne) recruiter, dan met je directe leidinggevende en tot slot nog met de HR manager. Het is belangrijk om je aan te passen aan je gesprekspartner.

Ronde 1: Interne recruiter

De interne recruiter heeft de opdracht om iemand te vinden die voldoet aan zoveel mogelijk criteria uit de vacature. Hij heeft vaak geen of weinig kennis van jouw vakgebied, maar wil wel zeker weten dat de ervaring op jouw cv voldoende is om de functie aan te kunnen.

De persoonlijke klik is voor deze interne recruiter minder belangrijk, aangezien hij zelf niet met jou zal samenwerken. “Tast wel af hoeveel kennis hij van je vakgebied heeft en pas je antwoorden daaraan aan. Vermijd vakjargon tot je zeker weet dat de recruiter snapt waar je het over hebt”, adviseert Özlem Simsek, managing director België voor Walters People.

Ze raadt ook aan om op alle vlakken eerlijk te blijven. “Als jouw salarisverwachting veel hoger ligt dan wat in de vacature staat, bespreek dit dan meteen. En ook als je nog andere sollicitaties hebt lopen, is het goed om daar transparant over te zijn. Want het is voor de interne recruiter erg vervelend om voor verrassingen te komen staan.”

Ronde 2: Leidinggevende

De zogenaamde hiring manager is de manager die in zijn team een vacature heeft openstaan. In de praktijk dus je leidinggevende: de persoon met wie jij dag in dag uit zal samenwerken. Hij of zij weet precies welke taken je zal gaan doen, wat de functie precies inhoudt en hoe de samenwerking binnen het team verloopt. Zijn doel is om iemand te vinden die van toegevoegde waarde kan zijn voor het team.

Tijdens dit gesprek is het daarom erg belangrijk om je persoonlijkheid te tonen en een persoonlijke band te creëren. “Stel de hiring manager inhoudelijke vragen over de job. Hij of zij weet precies hoe er gewerkt wordt”, merkt Özlem Simsek op. “Hier kan je jouw vakinhoudelijke kennis laten zien. En aantonen dat je interesse hebt in de functie”, vindt ze. “Wees niet bang om het gesprek persoonlijk te maken. Je zal veel met elkaar gaan samenwerken, dus de hiring manager zal voor een sollicitant kiezen met wie hij het goed kan vinden.”

Ronde 3: HR manager

Een gesprek met de HR manager is meestal de laatste fase in het sollicitatieproces. In tegenstelling tot de hiring manager heeft de HR manager vaak geen gedetailleerde kennis over jouw specifieke functie, en kijkt die dus ook minder naar het inhoudelijke aspect. Hij of zij zoekt onder meer naar sollicitanten die de intentie hebben om lang bij het bedrijf te blijven werken.

De HR manager heeft ook als doel om sollicitanten te selecteren die perfect passen bij de organisatie. Hij of zij zal vragen stellen over de cultuur en de waarden van het bedrijf, en hoe die aansluiten bij de jouwe. “Zorg daarom dat je je inleest over de kernwaarden, doelen en purpose van de organisatie voordat je het gesprek met de HR manager aangaat. Zo sta je niet met je mond vol tanden als er gevraagd wordt naar jouw visie op de missie van het bedrijf.”

Lees ook onze e-gids: Bereid je voor op het sollicitatiegesprek (pdf)

(William Visterin)

25 september 2020
Anderen bekeken ook