Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 969

Volgende
Volgend artikel:

Alle voor- en nadelen van jobhoppen

Je hebt doelen nodig om gelukkig te zijn

Doelen behalen koppel
Iedereen heeft grote dromen: de wereld rondreizen op de fiets, de hoogste berg beklimmen, diepzeeduiken in Australië, een job met verantwoordelijkheden … Het is pas als je je wildste fantasieën van je bucketlist hebt afgevinkt dat je succesvol en gelukkig bent, niet?

Tot je het daadwerkelijk gedaan hebt. Dat intense geluk blijkt meestal niet meer dan een klein hoeramomentje te zijn. Met eindeloos veel mooie herinneringen, dat wel, maar eens de successen achter je liggen, pik je de draad van je leven al snel terug op. Is het dan wel zo verstandig om te dromen en grote doelen voorop te stellen?

De geluksprofessor

Als we Harvards geluksprofessor Tal Ben-Shahar mogen geloven, maken al die prestaties ons zeker niet gelukkig. De mens is hopeloos in het voorspellen van wat gelukkig maakt. Een felbegeerde baan bij het beste reclamebureau van het land, een promotie die je afsnoepte van je collega’s, … Maar in werkelijkheid valt dat best tegen.

Terwijl je gelukkig hoort te zijn, voel je je achteraf vaak een stuk minder goed, omdat je het gevoel hebt dat je beste jaren al achter je liggen. De arrival fallacy, noemt Tal Ben-Shahar het.

Word je van je doelen dan alleen maar ongelukkig? Neen, want de weg naar de finish geeft je tonnen energie en maakt je blij. Het is daarom dat je na je pensioen vaak in een zwart gat valt. Dan heb je meestal al je doelen bereikt en voelt genieten al snel als tijdverdrijf aan.

Geluk heb je zelf in handen... Ontdek 8 to do’s

Geluk zit in de kleine dingen

Kort samengevat: grote doelen halen, maakt je niet per se gelukkig. Streven naar een doel en daadwerkelijk iets bereiken, doet dat wel. Contradictorisch, niet? Eigenlijk is het dus een kwestie om niet te streven naar één groot doel, maar je pijlen te richten op allerlei kleine subdoelen. Zo raken ze nooit op.

Een promotie of een carrièreswitch kan zo’n subdoel zijn, maar evengoed meer tijd met vrienden en familie spenderen. Of wat dacht je van een bakkerscursus volgen, een halve marathon lopen of sparen voor een nieuwe koersfiets? Doe vooral wat je zelf leuk vindt, want daarin schuilt je geluk.

Lees ook: 6 tips om bereikbare doelen te plannen

(dt/em) - Bron: AD

7 mei 2021

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook