Ontspanning
Vorige

1 van 513

Volgende
Volgend artikel:

Gebruik jij de 20/20/20-regel?

Waarom je meer nutteloze dingen moet doen...

Breiende vrouw
Zijn de weekendkranten bij jou ook een fancy stapel in huis? Is het zo erg dat die stapel nooit kleiner wordt omdat je de tijd niet neemt om ze op je gemak te lezen? Of voel je je schuldig als je iets leuks voor jezelf doet? Je bent niet alleen. De meesten onder ons zijn opgevoed met het idee dat alles wat je doet zin moet hebben. Maar er is goed nieuws! Altijd nuttig bezig willen zijn, is helemaal niet … goed. Hoog tijd dus om eens níéts te doen.

Fair enough, er zijn massa’s leuke én minder leuke dingen waar je je mee bezig kunt houden. Wetenschappelijk onderzoek van onder andere de Universiteit van Tilburg kwam tot opvallende resultaten. Schuldgevoel over niets doen, weerhoudt ons ervan om ons blij te voelen. Maar er is meer: het dwarsboomt zelfs onze prestaties en vermindert onze concentratie en creativiteit. Zelfs als je je geluk uitstelt totdat je iets hebt bereikt, geef je jezelf het gevoel dat je op dat moment niet goed genoeg bent.

Lees ook: De kunst van het niksen is belangrijker dan je denkt

Weg druk, hallo enthousiasme

De Zweedse Simone Giertz kampte van jongs af aan met hevige faalangst. Ze was bang dat ze niet zou voldoen aan haar eigen hoge verwachtingen. Op haar 23ste raakte ze geïnteresseerd in robottechniek. Eerst schrikte de complexiteit haar af, maar ze bedacht een oplossing.

Giertz ontwikkelde nutteloze robots en apparaten waar niemand op zat te wachten: een tandenpoetshelm waarbij de borstel tegen je neus heen en weer zwiept en een wc-papierhouder voor luie mensen, bevestigd aan een ronddraaiende boor die de rol papier in no time verandert in een handig pakketje.

Toen haar prestatiedruk wegviel, kreeg ze puur enthousiasme in de plaats. Inmiddels heeft ze een YouTube-kanaal met 2,5 miljoen abonnees. Dat leverde haar een mooie carrière op, ook al was dat nooit het doel ...

Extra: Hoe het negatieve stemmetje in je hoofd de baas worden?

Geef je hersenen rust

Non-activiteiten zijn essentieel. Dat zijn eentonige en weinig belastende activiteiten die het hardwerkende deel van je hersenen rust bieden. Voorbeelden zijn breien, in een kleurboek kleuren of schelpen verzamelen op het strand.

Een nieuwe hobby kan ook de perfecte vorm van een non-activiteit zijn, op voorwaarde dat je er niet per se goed in wil worden. Als je je na de lockdown zou inschrijven voor een pottenbakcursus, verwacht dan niet dat je er minstens drie kunstige mokken zal maken. Dan heeft het geen zin.

Ontdek... 10 tips om tijdens het weekend nog beter te ontspannen

Ideeën terwijl je dagdroomt

Als je je bezighoudt met iets ‘nutteloos’ dan kom je in een soort dagdroommodus. Dat komt omdat het actieve deel van je hersenen op dat moment uitrust en je automatische brein het overneemt. Net in die modus kun je de beste ideeën krijgen voor de projecten waar je op andere momenten zo gepassioneerd en nuttig mee bezig bent.

De mooie conclusie is dat nutteloosheid niet bestaat. Zelfs als je alles weghaalt, blijft er nog een doel over: dat je iets leuks doet en je je daar goed over voelt.

(gg/em) - Bronnen: De Standaard / Intermediair.nl

25 mei 2021

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook